10 d’ag 2020

Anar al contingut

Cs s'obre a anar en coalició amb el PPC en les eleccions catalanes

Els contactes s'intensificaran després del congrés dels taronges del març

Júlia Regué Pilar Santos

Cs s'obre a anar en coalició amb el PPC en les eleccions catalanes

Quique Garcia

Fa uns mesos era impensable que Cs s’obrís a estudiar l’aliança que el PP li oferia per a unes eleccions catalanes. Però Inés Arrimadas, la líder interina després de la marxa d’Albert Rivera, vol eludir l’aïllament a Catalunya i estudia diverses opcions per evitar un naufragi després d’haver guanyat els comicis el 21-D. I una d’aquestes passa per fer una coalició amb els populars. 

Públicament, els taronges esquiven la qüestió perquè suposa, argumenten, «avançar moltes pantalles», ja que les eleccions encara no han sigut convocades. No obstant, en privat, dirigents de Cs admeten que exploren aquesta opció i que mantenen contactes informals amb el PP. Aquestes fonts expliquen que, de fet, no intensificaran els contactes fins que no celebrin el seu congrés del març. Un conclave que fixarà el rumb del partit i al qual Arrimadas arriba com a favorita, ara per ara sense competència. No obstant, ja hi ha dirigents que estudien enfrontar-s’hi.  

«Sempre, sempre, sempre posaré els interessos d’Espanya per davant dels interessos del meu partit», va indicar ahir Arrimadas en un esmorzar informatiu a Madrid preguntada per aquesta aliança, afegint que això «requereix col·laboració, amb diferents fórmules en cada moment». El seu fidel col·laborador a Catalunya, Carlos Carrizosa, tampoc va descartar l’opció dimecres en una roda de premsa al Parlament: «Hem dit en reiterades ocasions que nosaltres allarguem una mà als partits constitucionalistes per arribar a tota mena d’acords abans i després de les eleccions», va apuntar, tot i que va dir que parlar d’això encara era massa prematur. 

Arrimadas no va voler aclarir si la líder a Catalunya, Lorena Roldán, seria la candidata d’aquesta eventual coalició. De fet, hi ha sectors de Cs que van mirar de promocionar el periodista Nacho Martín Blanco en les primàries que ella va guanyar i que ara veuen aquesta eventual aliança com una oportunitat perquè sigui el candidat de consens.

En el PP celebren el canvi de discurs, tot i que són cautelosos. Ara per ara, no volen fixar les seves condicions abans d’entaular-se, però, d’entrada, el perfil de Roldán no els convenç i veuen com un farol que alguns dirigents del partit taronja diguin que buscaran també el PSC quan el seu cop de porta està assegurat.

Excepcionalitat

Pablo Casado no ha deixat ni un moment de buscar l’aliança amb Cs a Catalunya. Quan va assumir la presidència del partit, el líder del PP es va posar com a objectiu refundar l’espai polític del centredreta, i la seva fórmula d’Espanya Suma és el primer pas per aquest reagrupament. Al País Basc, sobretot, on calculen que hi haurà eleccions a l’abril o el maig, i també a Catalunya. Aquest pacte els permetria guanyar força i potser evitar quedar com a l’últim partit del Parlament. Reconeixen que els seus quatre diputats, davant els 36 de Cs, els obligarà a cedir en alguns assumptes però Alejandro Fernández ja ha dit en diverses ocasions que està disposat a no encapçalar la papereta.