CONSTITUCIONAL

El TC pregunta a la fiscalia si Torrent ha incorregut en desobediència

Es refereix a les mocions de reprovació de la monarquia i a favor del dret a l'autodeterminació, la tramitació de les quals va permetre

La deducció de testimoni va ser instada pel Govern de Sánchez en les seves impugnacions contra resolucions de la Cambra catalana

torrent

torrent

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El ple del Tribunal Constitucional ha acordat per unanimitat donar trasllat a la fiscalia de l’actuació del president del Parlament, Roger Torrent, i del vicepresident primer i secretari primer de la Mesa de la Cambra, respectivament Josep Costa i Eusebi Campdepadros, perquè determini si van desobeir al permetre, després de la sentència del procés, la tramitació de dues propostes de resolució que reiteraven el dret a l’autodeterminació de Catalunya i reprovaven el rei Felip VI quan totes dues ja havien sigut suspeses pel tribunal. 

La decisió dels 12 magistrats que componen el ple obeeix a la petició formulada en aquest sentit en dos dels incidents d’execució de sentència presentats pel Govern de Pedro Sánchez a través de l’Advocacia de l’Estat. No és la primera vegada que l’alt tribunal opta per la via de la deducció de testimoni: ho va fer per a obrir la via penal amb l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell. La fiscalia va entendre llavors que havia desobeït el tribunal de garanties i va presentar les corresponents querelles davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, actuacions que es van acabar incorporant al procediment contra els líders del procés que es va seguir al Tribunal Suprem.

Ja suspeses 

El Constitucional actua contra Torrent i els dos membres de la Mesa del Parlament pels acords del 22 i el 29 d’octubre que van admetre a tràmit, per al seu debat i aprovació en el ple de la Cambra una proposta de resolució en què es reiterava i anunciava fer-ho tantes vegades com desitgessin els seus diputats la reprovació de la monarquia, malgrat que s’havia anul·lat pel Constitucional una d’anterior en el mateix sentit. 

Els altres acords també anul·lats són els que declaraven que el Parlament «reitera i reiterarà tantes vegades com ho desitgin els diputats i les diputades [...] la defensa del dret a l’autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur polític».

Notícies relacionades

Pel tribunal, al permetre aquesta tramitació, tant el president del Parlament, com el vicepresident primer i el secretari primer, van incomplir al permetre l’article 87.1 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional que estableix que tots els poders públics estan obligats al compliment del que el Tribunal resolgui.

En una tercera resolució el ple rebutja, per pèrdua d’objecte, una tercera impugnació del Govern de Sánchez en aquest cas relativa a la mateixa sentència del procés.