PRIMER ANY DE GOVERN DEL BLOC DE DRETES

Andalusia obrirà una delegació a Catalunya per fer front al 'separatisme'

El seu objectiu, afirma l'Executiu regional, serà defensar la cultura andalusa i atreure inversions

Moreno Bonilla enarbora la bandera contra el greuge territorial a un mes del Dia d'Andalusia

whatsapp-image-2019-06-12-at-211859

whatsapp-image-2019-06-12-at-211859

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El Govern andalús del PP i Cs pretén enarborar la bandera de l’equilibri territorial en el debat sobiranista a Catalunya i aquest dimarts ha anunciat que obrirà una delegació a Catalunya per brindar atenció als andalusos emigrats «davant de la difícil situació creada per l’independentisme» en aquesta comunitat. «Serem més presents que mai a Catalunya», va dir.

L’anunci va ser fet pel president de la Junta, Juan Manuel Moreno Bonilla, en una compareixença parlamentària per fer balanç del primer any de govern del bloc de dretes amb el recolzament de la ultradreta. En la seva intervenció, el president andalús va justificar que Andalusia és la regió amb més població d’Espanya i «part essencial» del país, una posició que «ens dota i imposa una enorme responsabilitat en la defensa de la integritat territorial i de la igualtat en drets i deures entre espanyols».

En aquest sentit, Moreno Bonilla va lamentar que iniciatives com la taula bilateral entre el Govern d’Espanya i la Generalitat són «balons d’oxigen polític» per al desafiament independentista, per això considera que Andalusia ha d’exercir aquest paper de fidel de la balança fins i tot a Catalunya, on resideixen més de mig milió d’andalusos emigrats i els seus descendents.

L’objectiu d’aquesta delegació, va precisar, serà recolzar la cultura andalusa a Catalunya, a més d’obrir una porta als empresaris catalans que davant d’aquesta difícil situació que viuen busquen nous territoris per invertir. Fonts de la Junta d’Andalusia han explicat que l’oficina, que es pretén obrir ben aviat, s’ubicarà en un edifici buit que tenia l’executiu autonòmic a Barcelona, per la qual cosa la despesa serà només la del delegat que s’encarregui de portar-la.

Notícies relacionades

Assenyalen, a més, que era una antiga demanda de la comunitat d’andalusos emigrats per «ajudar-los en assumptes diversos», i a més de fer «tasques d’assessorament», tindrà aquest vessant comercial per atreure inversió davant de la inestabilitat econòmica que pugui generar el procés en alguns empresaris. Es tracta de la segona picada d’ullet a la comunitat d’andalusos més gran a l’exterior en menys d’un any, ja que els primers pressupostos que van tirar endavant el PP i Cs amb Vox van incloure una línia d’ajuts per a les associacions andaluses en «zones amb problemes d’immersió lingüística», conforme a l’acord subscrit amb Vox.

L’anterior executiu socialista ja va tenir una oficina comercial fins al 2012 a Catalunya, que va tancar durant la crisi econòmica i que el PP va atacar en nombroses ocasions al considerar-la un «malbaratament». No obstant, ara les coses han canviat, i a menys d’un mes de la celebració del Dia de l’Autonomia, Moreno Bonilla ha sigut el primer a enarborar la mateixa bandera que els seus antecessors del PSOE contra el greuge territorial i les asimetries. Tant que fins i tot ha parafrasejat qui va ser primer president andalús socialista, Rafael Escuredo, a l’assegurar que «no volem ser més que ningú, però tampoc menys que ningú». I això malgrat que des del PSOE li han recordat que els populars no van estar d’acord amb l’Estatut autonòmic i fins i tot hi van fer campanya en contra. 

Temes:

Andalusia