PLE DEL PARLAMENT

JxCat no vota en senyal de protesta per la retirada de l'escó a Torra

Els postconvergents no es pronuncien i deixen caure els pressupostos que van dissenyar

51992511 60

51992511 60

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els postconvergents van renunciar aquest dilluns a votar en el ple en solidaritat amb el president Quim Torra, després que la Mesa del Parlament acordés donar compliment a l’ordre de la JEC de retirar-li l’escó. El portaveu del partit, Albert Batet, va afirmar que no es pronunciaran en cap votació fins que aquesta decisió sigui revertida.

A causa d’aquesta maniobra, els pressupostos del Parlament que va dissenyar el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, van ser rebutjats a l’hemicicle per primera vegada des del restabliment de la Cambra catalana. Cap partit va votar a favor d’aquests comptes i la votació es va quedar en 82 abstencions, 16 en contra i 4 vots no emesos. Torra no era a l’hemicicle a l’hora de la votació. 

Els comptes del Parlament van generar una baralla entre els socis de Govern que no van poder reconduir. JxCat va provar d’evitar que es portessin al ple sense el recolzament d’ERC però els postconvergents no van cedir als requisits dels republicans per modificar el sentit del seu vot. 

Exigències

El president del Parlament, Roger Torrent, demanava una partida específica per acollir una cimera europea de parlaments adherits a la Francofonia i una altra per difondre els actes commemoratius del 40 aniversari del restabliment del Parlament, una cosa que JxCat va considerar un «patrocini personal». 

JxCat va acordar fa dues setmanes els pressupostos amb el grup de Ciutadans i amb el PP i això va permetre aprovar-los en una reunió de la Mesa ampliada, tot i que ERC, PSC i la CUP es van abstenir i els comuns van votar en contra. L’esbós incloïa un increment de l’1,75% del sou dels diputats i un augment del 2% en el cas dels treballadors de la Cambra. 

Notícies relacionades

Al veure l’enrenou que va generar el seu pacte amb Cs i PPC, JxCat van intentar consensuar-los amb ERC però no van arribar a cap acord. Costa haurà de dissenyar uns nous pressupostos, que seran avaluats en una Mesa ampliada, encara per convocar. Una vegada pactades, hauran de ser sotmesos de nou a votació del ple. De la mateixa manera haurà d’acordar els pressupostos del Síndic de Greuges, que van ser rebutjats pels mateixos motius. Els comptes relatius als pressupostos dels organismes autònoms dependents del Parlament, el del Consell de Garanties Estatutàries i el de la Sindicatura de Comptes, sí que van ser aprovats.

La decisió de JxCat provoca el bloqueig del Parlament, perquè la seva decisió pot impedir la tramitació de les pròximes iniciatives, entre les quals hi ha l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat pactats amb els comuns i que preveuen arribar aquest dimecres a la Cambra catalana per començar el recorregut reglamentari abans de votació.