ELECCIONS BASQUES

El PP busca de nou la coalició amb Cs a Euskadi

Els populars esperen que els taronges donin llum verda a Bascos Sumen després de les seves primàries

L'equip de Casado treballa amb la hipòtesi que les autonòmiques siguin a l'abril o el maig

undefined50689462 01 11 2019  i d  la cabeza de lista al congreso del pp por b200124153035

undefined50689462 01 11 2019 i d la cabeza de lista al congreso del pp por b200124153035 / H Bilbao - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pablo Casado té un objectiu a curt termini: aconseguir alPaís Basc una altra coalició amb Ciutadans, a l’estil de Navarra Suma. I en això estan els dirigents populars d’Euskadi, on el partit viu un dels moments més complicats de la seva història, amb falta de quadros i encara noquejats pels mals resultats en les dues eleccions generals de l’any passat i la marxa de Borja Sémper. A l’abril no va treure cap diputat pel Congrés i, el novembre, un, el de Beatriz Fanjul.    

Segons fonts de la direcció dels populars, Casado confia a poder presentar el seu partit a les pròximes autonòmiques basques en coalició. Aquesta voluntat és clara. Menys definit està el futur del PP en aquesta comunitat, que lidera Alfonso Alonso, un baró moderat que a les primàries va donar suport a Sáenz de Santamaría i que ha recomanat en nombroses ocasions a Casado que no s’oblidi del centre polític. 

Els càlculs de Génova són que el lendakari, Íñigo Urkullu (PNB), avanci els comicis a l’abril o el maig, com a molt tard, per aprofitar el «vent a favor» després d’haverrecolzat el PSOE a la investidura i abans que el Govern de coalició amb Podem pugui tenir problemes que es puguin atribuir alsnacionalistes bascos.

Aquesta aliança va estar molt avançada per a les generals de novembre, però Albert Rivera la va desbaratar, temorós que fos un llast per a Cs a escala nacional. Ara, fonts del PP basc i també del partit liberal admeten que s’han reprès els contactes i donen per fet que hi haurà un Bascos Sumen per a les autonòmiques. La formació liberal, ara conduïda per una gestora després de la dimissió de Rivera, no vol assumir una decisió així. Els candidats a agafar les regnes, amb Inés Arrimadas com la més ben posicionada, podrien resultar perjudicats en la seva carrera interna.

El perfil d’Alonso

Notícies relacionades

Fonts de la gestora asseguren que l’assumpte no es debatrà en públic en aquest període d’interinitat i confien que el calendari doni una treva de diverses setmanes. El successor de Rivera es proclamarà de manera definitiva l’11 de març. Tot i que Urkullu convoqués ja les eleccions, aquestes no se celebrarien fins a 54 dies després, és a dir a finals de març.

A la gestora de Ciutadans no quadra el perfil d’Alonso com a líder d’aquesta coalició. Fonts d’aquest òrgan consideren que «no és el millor cap de cartell» perquè el relacionen amb «el PP del passat, de Mariano Rajoy i de Soraya Sáenz de Santamaría».  «Però hi ha pros i contres i nosaltres necessitem el PP, igual que ells ens necessiten a nosaltres», continuen. Dilluns se celebrarà una junta directiva en la qual es nomenarà el nou president dels populars guipuscoans després de la sortida de Sémper. Abans d’anar-se’n, va assenyalar Borja Corominas, regidor a l’ajuntament donostiarra, com el seu successor. Es comprovarà si Gènova segueix la recomanació o comença a reformar el PP basc al seu gust.