VALÈNCIA, MÚRCIA, CASTELLA-LA MANXA, CANTÀBRIA, LA RIOJA I EXTREMADURA

Podem renovarà les cúpules de Madrid, Andalusia i sis autonomies més

Iglesias va cridar a tots els territoris a «posar a punt» la formació a nivell territorial

undefined50610055 pablo iglesias alberto rodriguez191227180513

undefined50610055 pablo iglesias alberto rodriguez191227180513 / Elvira Urquijo A

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pablo Iglesias va convocar la setmana passada l’Assemblea Ciutadana Estatal de Podem per revalidar el seu mandat al capdavant de la secretaria general de la formació i va aprofitar per enviar un missatge a les direccions territorials morades: «Cal posar a punt el partit». El mandat de l’ara vicepresident segon del Govern sembla haver sigut escoltat i al maig se celebraran congressos autonòmics a MadridAndalusiaValènciaMúrciaCastella-la ManxaCantàbriaLa Rioja Extremadura per renovar les cúpules regionals. 

A aquesta posada al punt dels òrgans regionals estan anomenats tots els territoris en els quals la cúpula de Podem està en «situació d’interinitat». Aquest és el cas de sis comunitats autònomes que, durant l’últim any, han perdut la seva cúpula per diferents motius. A més, aquelles direccions que al maig acabaran el seu mandat, la d’Andalusia, liderada per Teresa Rodríguez, i la d’Extremadura, també s’afegiran a aquesta convocatòria.

Gestores regionals

L’últim any ha sigut un període complicat per a la formació morada a nivell territorial. Podem va començar el 2019 amb els territoris de Cantàbria La Rioja paralitzats a causa de problemes interns de la formació i a la judicialització de les primàries per elegir candidats autonòmics. 

El següent territori en perdre la seva direcció va ser la Comunitat de Madrid. Després de la marxa d’Íñigo Errejón  a Más Madrid fa ara un any, qui va ser secretari general de Podem Madrid, Ramón Espinar, va decidir abandonar la formació per desavinences amb la cúpula estatal a l’hora d’afrontar la sortida del cofundador del partit.

El cicle electoral també ha passat factura als ‘podemistes’. En els comicis autonòmics es van desplomar: van caure dels 105 diputats regionals a només 41 i van desaparèixer dels parlaments de Cantàbria i Extremadura. Els mals resultats van fer que la cúpula de Castella-la Manxa dimitís

Notícies relacionades

Mesos després, amb la tornada d’Errejón a la política estatal per encarar les eleccions del 10-N, Podem es va quedar també sense direcció a la Regió de Múrcia quan el secretari general i el seu número dos van decidir presentar-se als comicis amb Més País. 

L’última de les secretaries generals en quedar vacants va ser la de Comunitat València quan el mes de novembre Antonio Estañ va decidir que «una vegada finalitzat el cicle electoral» era important que «un equip diferent, amb energies renovades, lideri aquesta nova etapa».