PARLAMENT EUROPEU

Els Verds continuen sense aclarir el camí per incorporar Puigdemont i Comín

La reunió de conciliació amb els eurodiputats de l'Aliança Lliure Europea se salda sense acord

L'eurodiputada Diana Riba constata després de la trobada que hi continua havent «moltes divergències»

zentauroepp51453223 puigdemont comin191220125555

zentauroepp51453223 puigdemont comin191220125555 / Nazaret Romero

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La incorporació de Carles Puigdemont i Toni Comín al grup dels Verds / Aliança Lliure Europea (ALE), al qual han sol·licitat incorporar-se al Parlament Europeu, continua sense tenir el camí gaire clar. Els ecologistes continuen resistint-s’hi i la reunió de conciliació celebrada aquest dimecres, entre els copresidents dels Verds, el belga Philippe Lamberts i l’alemanya Ska Keller, i els representants d’ALE, Diana Riba i François Alfonsi, s’ha saldat sense acord.

«Hem constatat que hi continua havent moltes divergències entre les dues parts, però també que tenim ganes d’arribar a una solució consensuada, que cap de les parts s’imposi a l’altra», ha explicat Riba després de la trobada. «Per això ens emplacem a continuar treballant en els pròxims dies en aquest camí que ha de portar a un consens i no a una imposició. Com ALE, seguirem treballant perquè l’entrada de Puigdemont i Comín al grup sigui efectiva i es pugui produir», ha afegit l’eurodiputada d’ERC.

La intenció del grup és resoldre la qüestió de l’ingrés dels dos nous eurodiputats, que van assumir el seu escó el 13 de gener i estan a l’espera en els No Inscrits, «en els pròxims dies», tot i que prefereixen no posar-se ni terminis concrets ni dates límits. «Perquè això ens tanca portes i no volem que se’ns tanquin», ha explicat Riba, que tampoc ha volgut precisar els motius adduïts pels Verds per rebutjar de moment la incorporació dels dos nacionalistes catalans. «Ells ho han explicat en els últims temps i ja en precisaran els motius», s’ha limitat a assenyalar. 

El hàndicap de l’N-VA

Segons va advertir la setmana passada Lamberts, un dels principals motius de la seva negativa a acceptar, ara per ara, Puigdemont i Comín és la proximitat de tots dos amb la Nova-Aliança Flamenca (N-VA), un partit que el belga considera que defensa valors antagònics. «L’actitud d’ERC és clara. Volen que s’afegeixin al grup. Però això no és evident. A priori no som favorables a aquesta hipòtesi.

Notícies relacionades

El que és clar, segons l’opinió de Riba, és que «les dues parts tenim molt bons arguments» i que cap de les dues parts s’ha imposat. «És una molt bona notícia i ens emplacem a continuar parlant els pròxims dies», ha afegit. ¿Consideraria útil que Puigdemont i Comín sol·licitessin una reunió amb els copresidents dels Verds? «Parlar sempre és útil. Sempre ho hem demostrat i practicat, que parlin sempre és útil i mai serà negatiu», ha respost davant dels retrets abocats en els últims dies per Lamberts, que es va queixar que el líder de JxCat mai s’ha posat en contacte amb ell.

Si els Verds i ALE segueixen sense posar-se d’acord en els pròxims dies, la sol·licitud podria acabar en una votació interna. «Si en els pròxims dies no entrem en un consens clar entre les dues parts, l’última opció és la votació. Haurem de parlar de si és el que volem fer. Però és veritat que un debat i un vot és una de les solucions més clares», ha apuntat. En aquest cas, tindrien l’última paraula els 75 eurodiputats del grup –tots tret d’Oriol Junqueras–, i seria necessària una majoria simple. Aquest nombre variarà, no obstant, amb el ‘brexit’ ja que el grup perdrà 11 eurodiputats amb la sortida del Regne Unit de la UE.