La intendent del 20-S corregeix el fiscal i nega que fos la cap de Mossos a Economia

Explica que estava de baixa i afirma que els concentrats no eren violents, però sí molt reivindicatius

Diu que Trapero va ser qui li va indicar que atengués Sànchez per crear el passadís de seguretat

zentauroepp51850647 trapero200121154736

zentauroepp51850647 trapero200121154736 / Senyal Audiencia Nacional

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La intendent dels Mossos Teresa Laplana està protagonitzant una declaració molt travada, durant la qual el fiscal de l’Audiència Nacional Pedro Rubira li ha retret «que corra molt» i que s’avança a les seves preguntes. L’acusada, que va definir el 20 de setembre del 2017 com el seu «dia de la marmota», perquè en aquests dos anys i mig s’ha llevat pensant-hi i s’ha ficat al llit pensant-hi, va negar que fos la cap del dispositiu dels Mossos que es va establir al costat de la Conselleria d’Economia el 20 de setembre del 2017. La rectificació al fiscal pot ser important, perquè demana per a ella quatre anys de presó per sedició. 

Segons Laplana, en una expressió que també va fer servir el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, la seva missió era «la de ser els ulls del cos», però no era la cap, perquè ella transmetia als seus superiors les peticions dels guàrdies civils que feien els registres ordenats pel Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona, tant pel que fa a l’establiment d’un perímetre de seguretat com en la creació d’un passadís per poder facilitar l’entrada de voluntaris. 

Va admetre que no és habitual que Trapero li truqui, però que ho va fer per indicar-li en un moment determinat que el llavors president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, aniria a Economia i que s’havia ofert a ajudar per crear un passadís de seguretat a través del qual els detinguts poguessin assistir als registres d’Economia.

«La seva única atribució era col·laborar en un passadís de voluntaris; ja podia dir missa, no era ningú per exigir ni per entremetre’s en les decisions que dona la policia», va precisar a preguntes de la seva advocada, Olga Tubau, que també ho és del major. 

De baixa

Havia començat la seva declaració explicant que pateix un «quadro vertiginós» i que per al 20-S, únics fets pels quals se la jutja, feia diversos dies que estava de baixa. El dia 19, davant de la proximitat del pont de la Mercè, va anar a l’otorrinolaringòleg; li va augmentar la medicació i li va indicar que fes repòs un parell de dies, però els registres de l’operació Anubis ho van impedir.

Va assenyalar que el comissari, conscient dels seus problemes de salut, li havia dit que ja hi aniria ell, a Economia, però com que no va poder, va optar per fer-ho ella mateixa, malgrat que es trobava malament. Quan hi va arribar a les 9.54 hores, segons ha comprovat a través de les càmeres de seguretat, ja hi havia unes 700 persones a la porta. Estaven molt compactades, «no en actitud violenta, però sí molt reivindicativa», va insistir. 

Notícies relacionades

A partir de llavors va perdre la perspectiva de l’exterior i va començar la interlocució amb els guàrdies civils que formaven part de la comissió judicial que feia els registres. Mai va parlar amb la secretària judicial del 13; el que va saber de la seva intenció de sortir o de la conclusió dels registres va ser a través dels guàrdies. 

Laplana, que ja no haurà d’assistir a les sessions del judici, va ser molt contundent a l’hora de contestar a la seva advocada que mai, «rotundament mai», es va reunir amb cap responsable del Govern per tractar la independència de Catalunya. A continuació va afegir que «en cap moment» va voler «entorpir la diligència judicial» de l’operació Anubis i el que «hauria volgut és atendre de manera més eficaç les peticions» dels guàrdies civils.