NEGOCIACIONS IN EXTREMIS

JxCat intenta seduir ERC per aprovar junts els pressupostos del Parlament

Els republicans es mantenen en l'abstenció perquè els comptes no contemplen, ara per ara, les exigències de Torrent

Cs adverteix que no garanteix el seu recolzament a una modificació en la proposta avalada a la Mesa ampliada

zentauroepp42759465 el president del parlament  roger torrent  i el vicepresiden200117195542

zentauroepp42759465 el president del parlament roger torrent i el vicepresiden200117195542 / Rafa Garrido

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

JxCat mira d’esmenar el pressupost del Parlament per no repetir la imatge dels seus votant amb Cs i el PP uns comptes dissenyats per Josep Costa com a vicepresident primer al costat de l’oidora de comptes de la Cambra catalana. Els postconvergents han ofert a ERC destinar l’1,75% de l’increment de sou als diputats a un projecte d’eficiència energètica de l’edifici perquè recolzin favorablement els comptes.

Tot i que a ERC li agrada la idea de congelar els sous, els republicans es mantenen en l’abstenció perquè les exigències de Roger Torrent no han sigut estimades i les consideren crucials per canviar el sentit del seu vot. A més, afegeixen que la Mesa ja va aprovar el juny del 2019 instal·lar plaques solars i altres mesures contra l’emergència climàtica.

El president de la Cambra catalana reclama una partida per acollir una cimera europea de parlaments adherits a la Francofonia i una altra per difondre els actes commemoratius del 40è aniversari del restabliment del Parlament, però JxCat no vol sumar més fons al que considera un «patrocini personal» de Torrent. La proposta vigent ja destina 300.000 euros a la commemoració, tal com va acordar la Mesa.

Els socis de Govern estan negociant ‘in extremis’ per convocar una Mesa ampliada amb un nou acord que pot tenir lloc aquest dimarts a la tarda, ja que el ple ha sigut ajornat fins dimecres pel temporal. Així ho han traslladat els membres de JxCat a la Mesa del Parlament que s’ha reunit aquest matí. En cas de no convocar-se, es votarà la proposta tal com està, amb una pujada del sou d’un 1,75% per als diputats i sense les peticions de Torrent. El PSC dona un reconeixement al president del Parlament i recolza les seves demandes, tot i que advoca perquè l’increment salarial dels diputats sigui del 2% d’acord amb el previst per als treballadors de la Cambra.

Cs ja va advertir que pot retirar el seu recolzament als comptes si inclouen alguna modificació, mentre que el PPC s’inclina per abstenir-se. Els comuns mantenen el seu ‘no’ i la resta de grups registrarà una abstenció. Per ser aprovades, requereixen majoria simple a l’hemicicle. 

Notícies relacionades

«No recolzarem els pressupostos si apugen el salari als diputats fora del consens i si conté partides per a més glòria del president del Parlament», ha etzibat en roda de premsa Carlos Carrizosa (Cs).

Fonts de JxCat insisteixen que no entenen «per què el president del Parlament no aprova els pressupostos del Parlament», mentre que els republicans repliquen que haurien d’haver buscat el consens i treballar conjuntament els comptes abans d’haver-se posicionat «al costat» de Cs i el PPC.