El Govern s'obre a negociar amb Sánchez una rebaixa de les penes per sedició i rebel·lió

Budó afirma que aquesta mesura forma part de la reunió de presidents al capítol «final de la repressió»

La Generalitat manté la voluntat d'aprovar els pressupostos a l'abril i de no convocar eleccions

08/10/2019 La consellera Meritxell Budó

08/10/2019 La consellera Meritxell Budó / DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha obert la porta a parlar amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, d’una possible modificació del tipus penal de la sedició i la rebel·lió per rebaixar les penes associades a aquests delictes. Al ser preguntat dilluns sobre aquesta qüestió, Sánchez es va obrir a la possibilitat d’abordar-la al Congrés. «Forma part de la petició del final de la repressió», ha apuntat Budó, sense entrar en més detalls. Una d’aquestes qüestions relacionades amb «el final de la repressió» serà, ha confirmat, «la modificació del Codi Penal i el delicte de repressió».

Budó ha afirmat que per la Generalitat no representa cap obstacle que Sánchez, emmarqui la futura entrevista amb el president Torra en una ronda de contactes amb altres presidents autonòmics. Budó ha remarcat la importància d’abordar el dret d’autodeterminació en la reunió amb Sánchez i s’ha obert que pugui tenir lloc al Palau de la Generalitat.

«Estem centrats en la reunió del president Sánchez amb el president Quim Torra, més enllà que pugui celebrar –com no pot ser d’una altra manera– les reunions amb la resta d’autonomies. El que està clar és que la trobada se celebra perquè es van posar d’acord abans de Nadal per posar sobre la taula aquesta necessitat de trobar la solució política i com s’ha de dur a terme la negociació entre governs», ha afirmat. En aquest sentit, la portaveu ha insistit que la cita ha de servir per abordar «el dret a l’autodeterminació i el final de la repressió», així com la figura del mediador, ja que el Govern insisteix en la necessitat de fixar «condicions, continguts i garanties».

Sense avançament electoral i amb pressupostos 

Budó ha assegurat que després de la presentació i aprovació dels pressupostos, el Govern pretén executar-los i no es planteja en cap cas avançar les eleccions catalanes, tal com reclamen els comuns. La portaveu del Govern espera aprovar els pressupostos a principis d’abril i ha assegurat que «no som en aquest escenari», al ser preguntada sobre si una inhabilitació definitiva de Torra abocaria el país a unes eleccions, que no permetessin l’aprovació definitiva dels comptes.

La inversió en cultura

Notícies relacionades

Després de la dura crítica de la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Pasola, diumenge passat, a la insuficiència de recursos públics per a la cultura, Budó ha afirmat que «anem pel bon camí. La voluntat és acostar-nos, en els pròxims exercicis, al nivell dels països més desenvolupats d’Europa. Aquest any creixem un 0,4%, del 0,7% a l’1,1% per cent, que és un primer esforç per acostar-nos a països més desenvolupats, a mesura que la disposició pressupostària ens ho permeti.» Budó s’ha queixat de la falta de flexibilització del dèficit autonòmic per part de l’Estat, cosa que permetria uns ingressos addicionals per a l’administració catalana.

«Grup feixista»

«No valorarem el que fa el grup feixista Vox. No tenen representació a Cataluya, però estem preocupats per la seva deriva antidemocràtica», ha apuntat Budó sobre la censura paternal que promou el partit d’Abascal.