L'1-O, A L'AUDIÈNCIA NACIONAL

El fiscal dubta del pla de Trapero per detenir Puigdemont

El major admet que no el va traslladar al TSJC abans de la DUI

zentauroepp51834536 el fiscal miguel  ngel carballo en un moment del judici a l 200121154444

zentauroepp51834536 el fiscal miguel ngel carballo en un moment del judici a l 200121154444 / Senyal Audiencia Nacional

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La segona jornada del judici sobre l’actuació dels Mossos durant els mesos previs a la declaració d’independència va deixar dos moments d’interès. Un de més purament sentimental: quan el gran protagonista de la vista, el major Josep Lluís Trapero, va remarcar la «tristesa enorme» que va sentir quan va veure que se li qüestionava la seva feina. L’altre, segurament amb més interès per al cas, es va produir al final de la jornada, quan van quedar clars els dubtes que provoca en el fiscal el pla que, segons l’ex principal responsable dels Mossos, existia per detenir Carles Puigdemont i la resta del Govern.

Aquest pla, del qual s’han conegut més dades en els últims dies –per exemple, que es va preveure traslladar l’expresident en un helicòpter després de ser detingut–, va centrar els últims minuts de l’interrogatori del fiscal Miguel Ángel Carballo. Sobretot es va interessar per si Trapero havia traslladat aquest pla a la fiscalia o al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya quan es va posar a la seva disposició, just després que el Parlament aprovés la DUI. No ho havia fet.

«¿Hi ha algun document?»

«¿Vostè no l’hi havia comentat a ningú? ¿Hi ha algun document que sustenti aquest pla?», va preguntar el fiscal. La defensa de Trapero va intervenir per al·legar que ja el dia 25, dos dies abans de la declaració d’independència, va enviar al que llavors era el seu número dos, Ferran López, un correu electrònic en el qual li deia que «preparés el dispositiu necessari per complir les ordres» si hi havia una DUI. Però no va especificar si aquesta comunicació parlava específicament de la detenció de Puigdemont.

Notícies relacionades

Els plans que sí que estan detallats es van començar a elaborar després de l’inici de l’actuació judicial, i la fiscalia va evidenciar les seves sospites sobre que la defensa de Trapero estigui utilitzant aquests documents per deixar clara la seva distància respecte al procés i respecte als dirigents independentistes. Un desinterès que el major ja va fer tot el possible per remarcar durant el primer dia de declaració.

En qualsevol cas, segons Trapero, a més d’aquestes «directrius» que va donar a López, els dos es van reunir dies abans de la DUI per tractar l’assumpte. En aquesta trobada, en la qual també hi va participar el comissari Joan Carles Molinero, es va parlar que «o hi havia eleccions o farien una barbaritat», amb referència a la declaració unilateral. El mateix 27 d’octubre, dia en què el Parlament va fer el pas, el major va escriure al president del TSJC, Jesús María Barrientos, i al llavors fiscal general, José María Romero de Tejada, per «posar-se a la seva disposició en relació amb les ordres que es poguessin derivar amb relació» a la DUI.