CRISI AL PSOE-A

La crisi del PSOE andalús arriba a Sevilla

Dimiteixen quatre membres de l'executiva per discrepàncies amb Verónica Pérez i el projecte de Susana Díaz

zentauroepp51840195 la secretaria general del psoe a  susana d az  c   atiende a200121174622

zentauroepp51840195 la secretaria general del psoe a susana d az c atiende a200121174622 / Maria Jose Lopez

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La carrera de Susana Díaz per revalidar el seu qüestionat lideratge al capdavant del PSOE andalús ha trobat nous esculls a Sevilla, la província on suposadament ho tenia tot controlat.

Quatre membres de l’executiva provincial han presentat aquest dimarts la seva dimissió amb dures crítiques al projecte comandat per Verónica Pérez, a la qual acusen de posar el partit a disposició de Díaz. Unes baixes a les quals la direcció del partit treu importància però que evidencien que, un any després de perdre la Junta d’Andalusia i amb una valoració a la baixa entre els andalusos, el susanisme ja no és un bloc monolític en la principal federació socialista i pot passar tot a les primàries.

Impulsar «un projecte nou»

Els crítics amb l’encara secretària general comencen així els moviments de cara als pròxims processos congressuals, possiblement a partir de l’estiu, en els quals s’hauria de dirimir la nova direcció regional. Un dels dimitits, Manuel Domínguez, secretari general del PSOE d’El Viso del Alcor i exdiputat provincial, justifica la seva renúncia precisament en aquesta necessitat d’impulsar un «projecte nou» que serveixi al PSOE andalús per recuperar l’empatia amb la ciutadania i tornar a ser «aquest partit transformador de la realitat andalusa que va ser durant molt de temps».

A Domínguez se li sumen Jerónimo Guerrero, exalcalde d’El Coronil, exdiputat provincial i membre del Comitè Director del PSOE andalús; i Carmelo Cubero, exalcalde d’El Real de la Jara i secretari general del PSOE local, així com l’alcalde de Camas, Rafael Recio. Tots ells recolzaments de Díaz en el seu moment.

Ara coincideixen en la necessitat de «repensar on és el partit i on ha d’anar», perquè el projecte actual que encapçala Díaz «ja està esgotat», mentre qüestionen que determinats dirigents provincials no hagin sigut capaços de veure que la seva etapa ha acabat i han de fer un pas enrere.

Crítics amb l’oposició al Govern de PP-Cs i Vox

Notícies relacionades

«Sembla que tot anava bé a fora i a dins» del partit, lamenta Domínguez, i fins i tot retreu la manera de fer oposició que s’ha adoptat davant el govern del PP i Ciutadans amb el recolzament de Vox. I es mostren molt crítics amb l’actual direcció provincial, a qui acusen de tenir «una bena als ulls per no veure la realitat». «No ens sentíem en sintonia ni compartíem objectius o manera de ser, i per això no tenia sentit continuar a l’executiva», defensa.

Domínguez no descarta que altres companys amb qui comparteixen diagnòstic s’afegeixin a la seva marxa en els pròxims dies. I insisteix que no es tracta tant d’assenyalar un líder com de redefinir primer «un projecte il·lusionant i capaç d’aglutinar tots els militants i la societat». Per a això, en els pròxims dies presentaran un document base que pretenen fer arribar a totes les agrupacions perquè els militants iniciïn aquest debat sobre un nou PSOE andalús.