UN NOU TEMPS POLÍTIC

S'obre la veda per a la successió de Susana Díaz

L'alcalde de Sevilla, Juan Espadas, es posa a disposició dels militants del PSOE andalús

La llista de noms en la carrera pel lideratge evidencia la fragilitat dels recolzaments a la líder regional

SEVILLA. 16 de FEBRERO DEL 2019. Presentación de la candidatura del socialista Juan Espadas a la reelección como alcalde de Sevilla. En la foto, con Susana Díaz y Pedro Sánchez. FOTO DE EUROPA PRESS

SEVILLA. 16 de FEBRERO DEL 2019. Presentación de la candidatura del socialista Juan Espadas a la reelección como alcalde de Sevilla. En la foto, con Susana Díaz y Pedro Sánchez. FOTO DE EUROPA PRESS / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho / Juan Ruiz Sierra

La pausa en la baralla pel lideratge del PSOE andalús ha durat el temps que ha tardat el secretari general Pedro Sánchez a ser investit president i formar govern. Cada vegada són més els que es mostren convençuts que la nova etapa de la federació més important del partit no passa per Susana Díaz, i comencen a sorgir veus que no només es mostren proclius a fer el pas per succeir-la, sinó que a més marquen distància. El primer en obrir la veda públicament ha sigut l’alcalde de Sevilla, Juan Espadas, que en un acte a Madrid recolzat per la plana major del sanchisme a Andalusia va recórrer a l’eufemística fórmula d’«estaré amb el que decideixin els militants en la recerca d’un projecte guanyador».

Espadas, «un candidat molt sòlid» a ulls del sanchisme andalús, se suma així a una travessa que encapçala la ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, a qui molts contemplen com la millor alternativa per aspirar a la Presidència del Govern andalús tot i que no tant com a líder orgànic. Alguns sectors també mouen el nom de Felipe Sicilia, diputat per Jaén, una de les agrupacions més fortes en el socialisme andalús, malgrat que la direcció federal no el considera una opció de pes per aglutinar el partit.

No obstant, la llista de noms no fa sinó evidenciar la fragilitat cada vegada més gran del susanisme, com diuen des de Ferraz. Fins i tot a l’agrupació de Sevilla, suposadament controlada amb mà de ferro per Díaz. Però tot i que hi ha molts grups crítics, no tots són sanchistes, i només els uneix aquest enemic comú. És el cas de Mario Jiménez, abans portaveu a la Cambra autonòmica i purgat després de la reorganització empresa en el grup parlamentari per acomodar-se a l’oposició.

Tebiesa susanista

Notícies relacionades

L’expresidenta de la Junta i secretària general del PSOE andalús ja no és percebuda per molts ni com un valor en alça ni un actiu amb què recuperar la Junta d’Andalusia. L’últim baròmetre d’opinió del Centre d’Estudis Andalusos la situava com una de les líders més mal valorades de la regió, només per darrere del candidat de Vox a la Junta, Francisco Serrano. I els qui han sigut els seus més ferris puntals en el partit avui es mostren, com a mínim, significativament discrets sobre el lideratge de Díaz. ‘Som molts els que estem aquí. Quan arribem a aquell riu creuarem el pont i analitzarem, i el que vulgui presentar-se tindrà les portes obertes perquè és militant del partit», va apuntar aquest dijous el secretari general a Jaén, Francisco Reyes, al ser interrogat pels candidats. En la mateixa línia, el líder provincial de Màlaga, José Luis Ruiz Espejo, a qui Díaz va designar per al càrrec en detriment de Miguel Ángel Heredia, va provar de llançar pilotes fora davant la pregunta de si és la millor candidata a la Junta. ‘Arribat el moment, ella decidirà’, va concloure. Ni rastre de l’indubtable recolzament d’altres èpoques.

Tot i que alguns vulguin presentar batalla abans, aquesta no arribarà fins al congrés andalús, que s’estima que serà a l’estiu, just després del federal. Tot apunta que hi haurà primàries, amb el dubte encara de si tots els oponents s’uniran en una candidatura de consens. En qualsevol cas, com va recordar Díaz aquesta setmana, la decisió final estarà en mans dels 45.000 militants del partit, i a diferència dels altres candidats, ella compta amb capacitat de convocar actes a qualsevol racó d’Andalusia. De fet, l’encara secretària general ja es prepara per a aquestes primàries i s’ha centrat els últims mesos a reunir-se amb les direccions provincials i visitar pobles i gent, el que millor sap fer, mentre que el seu equip s’encarrega d’arremetre contra l’Executiu del PP i Cs.