UN NOU TEMPS POLÍTIC

Coalició amb goma d'enganxar

El PSOE i Podem fan pinya per ocultar les seves contradiccions i imposen la consigna d'unitat

El duel per aconseguir el protagonisme mediàtic s'evidencia en la primera setmana de Govern

escalinata

escalinata / David Castro

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Pedro Sánchez té un modest hort a la Moncloa on cultiva algunes hortalisses en els escassos moments que el maremàgnum polític l’hi permet. Expliquen els seus col·laboradors que no l’exhibeix a les visites i hi ha diferents opinions sobre si en algun moment l’ha arribat a mostrar al vicepresident segon, Pablo Iglesias, amb qui comparteix el Govern, però no el palau. La coalició ha començat a caminar aquesta setmana amb una bona dosi de goma d’enganxar per intentar unificar de cara a l’opinió pública l’acció d’un Executiu que batega amb dues ànimes obligades a caminar emmanillades. 

Les friccions no poden emergir perquè el PSOE Podem es juguen massa amb un Parlament fragmentat i la dreta llançada a la muntanya, però la tos incòmoda ha començat a percebre’s ja, d’un costat i de l’altre. Res greu, de moment, atesa la voluntat dels dos partits de forjar una legislatura llarga en la qual els ciutadans puguin percebre, per fi, polítiques reals després d’un cicle de paràlisi. No obstant, aquesta voluntat conviu amb la por de ser devorat pel soci i que cristal·litza en una pugna per la presència en els mitjans de comunicació que tan bé ha sabut dominar Podem des del seu naixement, ara fa sis anys. Si les tensions afecten el ritme d’acció de Govern, s’haurà de veure. De moment, s’ha aprovat una única mesura, la pujada de les pensions. La resta de compromisos està sense calendari.

Les teles

Un dels elements de tensió que Sánchez i Iglesias proven de gestionar és el protagonisme mediàtic. Dimarts hi va haver roda de premsa del cap de l’Executiu a la Moncloa. Aquell mateix dia, a la nit, el vicepresident va buscar ocupar els titulars amb una entrevista televisiva en horari de màxima audiència. I primera ensopegada. El líder morat va opinar que la justícia europea ha infligit una «humiliació» a l’espanyola en les causes contra l’independentisme, una reflexió que va enervar el Poder Judicial. El Govern va fer pinya i va defensar la «llibertat d’expressió i crítica» del líder podemista, però l’assumpte no va agradar ni un pèl a la Moncloa. Ni per la tendència d’Iglesias a acaparar protagonisme davant de la premsa, ni per l’incendi davant dels jutges en un moment de malestar per la designació de Dolores Delgado al capdavant de la Fiscalia General de l’Estat. El número u dels morats, que havia demanat la seva dimissió quan ocupava la cartera de Justícia, va haver de recolzar ara un nomenament de difícil digestió a les seves files. 

La història es va repetir amb la decisió de Sánchez de mantenir José Félix Tezanos al capdavant del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). Podem n’havia exigit la destitució i l’havia denunciat davant de la Junta Electoral Central per fer servir l’institut de forma «partidista» per afavorir el PSOE. Aquesta setmana, Iglesias va assumir la decisió de Sánchez de mantenir-lo en el càrrec. 

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, es va comprometre en la seva presa de possessió a derogar la reforma laboral, sense matisos. La titular d’Economia, Nadia Calviño, va sortir a corregir-la i va concretar que el que se suprimirà seran aspectes «que han portat a abusos». La dirigent morada també va sorprendre sindicats i patronal a l’assegurar que aquesta primera setmana de Govern es reuniria amb ells, una cosa que finalment no es va poder dur a terme. Entre altres qüestions, perquè la litúrgia requereix una trobada prèvia amb el president del Govern a la Moncloa.

De reüll

Que els esforços per cosir la coalició van en paral·lel a la pugna pel focus mediàtic es va tornar a evidenciar divendres, després d’un Consell de Ministres en el qual només hi va haver nomenaments. Malgrat que no es va aprovar cap iniciativa política, el Govern va sorprendre amb una roda de premsa en la qual van comparèixer tres ministres. La presència de la titular d’Hisenda i portaveu governamental, María Jesús Montero, era obligada. Al seu costat hi va haver Isabel Celaá, com a responsable d’Educació, i Irene Montero, d’Igualtat, per exigir a l’Executiu de Múrcia que retiri el pin parental.

Notícies relacionades

La sorpresa va ser tal que els periodistes van preguntar si, a partir d’ara, sempre hi haurà un ministre de cada color en aquesta roda de premsa. «En aquest Govern no hi ha ni ministres de Podem, ni ministres socialistes. Aquest és un Govern de coalició», va despatxar la portaveu. Aquest dilluns, Sánchez serà a TVE en ‘prime time’. I segueix sense resposta per què la titular d’Igualtat no va acompanyar la Reina dijous a un acte sobre aquesta matèria i sí que va estar en una entrevista de televisió.

Els socis es miren de reüll, però asseguren que estan aprenent a conviure «amb normalitat». En privat, els socialistes admeten que esperen que els morats perdin ‘punch’ a l’anar enredant-se en els racons de l’administració. Els podemistes reconeixen que han d’aconseguir medalles pròpies per enfortir un partit que ha aconseguit entrar en el Govern, però que s’ha quedat en 35 escons, lluny dels 71 que va aconseguir quan acariciava el ‘sorpasso’ al PSOE.