PRESSUPOSTOS DE LA GENERALITAT

Els comuns arrenquen 818 milions més per a educació

Suposa un augment de gairebé un 17% respecte a la partida vigent

El Govern preveu tenir llest el projecte per presentar-lo la setmana que ve

jregue46073221 grafcat651  barcelona  29 11 2018   la presidenta del grupo 181129181249

jregue46073221 grafcat651 barcelona 29 11 2018 la presidenta del grupo 181129181249 / Marta Perez

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La reversió de les retallades en sanitat i educació havien sigut dues de les prioritats de Catalunya en Comú Podem per donar el seu recolzament als pressupostos de la Generalitat, que estan prorrogats des del 2017. Si es va pactar destinar 908 milions d’euros més a l’àmbit sanitari, en l’educatiu l’augment serà de 818 milions d’euros. És a dir, es dedicaran 5.639 milions d’euros, cosa que representa un augment de gairebé el 17%. Els comuns han aconseguit mantenir les dues línies vermelles fixades en aquest àmbit: tornar a finançar guarderies i aconseguir un 30% de rebaixa lineal de les taxes universitàries.

Com ja va anunciar Jéssica Albiach en una entrevista a EL PERIÓDICO, la partida per a guarderies passarà de 0 a 70 milions d’euros. L’altra novetat més significativa són 65,5 milions d’euros per al pla d’inversió en centres educatius per a la millora d’equipaments i retirada de barracons.

Un altre punt destacat de la negociació entre el Govern i els comuns en matèria educativa són els 17,2 milions d’euros que s’habilitaran per desplegar el decret de l’escola inclusiva, amb la creació de 261 places de docents i 184 de personal d’administració i serveis.

També s’augmenten els diners destinats a les beques menjador, amb 15,1 milions d’euros per a 7.350 noves beques i també perquè 116.700 alumnes passin d’una beca del 50% a una del 70%. Finalment, s’inclourà un programa pilot de menjador escolar a secundària, amb 1,8 milions d’euros per arribar a 103 centres, prioritzant els més desfavorits.

La negociació dels pressupostos de la Generalitat va començar amb l’anunci d’una rebaixa de les taxes universitàries. Els estudiants de les universitats catalanes paguen els preus més alts de l’Estat des que les taxes van començar a escalar a principis de dècada i es congelessin el 2012 amb un increment del 67%. El mateix Parlament, en tres ocasions (una d’elles, a petició de Catalunya En Comú Podem), havia votat a favor d’aquesta rebaixa, però no eren més que resolucions.

Esprintant per presentar-lo dilluns

Notícies relacionades

Els equips negociadors continuen polint aquest cap de setmana els documents per poder presentar l’acord a principis de la setmana que ve, probablement dilluns. La setmana següent el projecte de comptes serà aprovat pel Govern i remès, immediatament, al Parlament. Tot en aquest mes de gener, segons fonts de la negociació. El pressupost creixerà més de 3.000 milions d’euros respecte al 2017 i més de 550 des que va començar la negociació entre el Govern i els comuns, xifra que sortirà de la pujada de l’IRPF als que percebin més de 90.000 euros i les modificacions a l’alça en l’impost de successions.

«Valorem positivament que demandes que l’any passat semblaven impossibles seran una realitat: una fiscalitat progressiva i verda, guarderies, reducció de llistes d’espera i reducció de taxes...», assenyalen fonts dels comuns, que destaquen que estan sent «imprescindibles per sortir de la paràlisi» a nivell estatal amb un «govern de coalició progressista», a Catalunya amb uns «pressupostos per blindar drets socials» i a escala local especialment amb els de Barcelona.