ENTREVISTA A 'EL PAÍS'

Junqueras condiciona el recolzament als Pressupostos a la taula de diàleg

El president d'ERC considera «estratègica» la governabilitat d'Espanya

zentauroepp48244955 madrid 20 05 2019 politica  los presos pol ticos electos  or191230112418

zentauroepp48244955 madrid 20 05 2019 politica los presos pol ticos electos or191230112418 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president d’ERC, Oriol Junqueras, condiciona el recolzament de la seva formació als pròxims Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) als avenços a la taula de diàleg pactada amb el PSOE en el marc de les negociacions per a la investidura com a president del socialista Pedro Sánchez.

Junqueras, en una entrevista a la presó al diari ‘El País’, assenyala que el seu partit anirà «pas a pas» en les negociacions amb el nou Govern de coalició.

Uns dies després de la designació del nou entrenador del FC Barcelona, Junqueras compara les converses amb el Govern amb la situació del tècnic blaugrana: «A Quique Setién no li pots preguntar l’alineació que posarà d’aquí a set partits».

A la pregunta de quin és el mínim comú denominador per facilitar la nova legislatura, el líder d’ERC respon amb el lament que «el PSOE només dialoga quan ho exigeixen les circumstàncies».

«Pedro Sánchez –agrega– no ha sentit necessitat de fer-ho durant mesos i fins i tot hi va tenir una actitud contrària, així que ha de demostrar que realment vol dialogar i que està disposat a cedir. La nostra posició dependrà de les actituds que veiem, i de moment no ha canviat res».

Junqueras rebutja el retret a ERC per no haver recolzat els Pressupostos l’any passat, malgrat que va dir que ho faria.

«El PSOE no va voler negociar els Pressupostos. Sánchez va triar anar a eleccions. Atribuir a ERC aquesta responsabilitat és imprecís».

El dirigent republicà no avança en l’entrevista els temes sobre els quals el seu partit estaria disposat a cedir en la taula de diàleg. «Si confesso quines cessions farem, perdo capacitat de negociació. Però l’objectiu era i és la independència», afirma.

En vista de la possibilitat que a la taula de diàleg s’acordi la redacció d’un nou Estatut català que reculli part de les seves reivindicacions, Junqueras eludeix una resposta directa però incideix que «Esquerra sempre ha dialogat». «Ho vam fer fins i tot amb el PP, ho fem fins i tot a la presó», destaca.

«No sé si n’hi ha prou amb 120 diputats (els del PSOE), però jo defenso el diàleg des de la presó. ¿Que potser Sánchez té menys força que jo aquí dins?», es pregunta.

Junqueras explica que no té «por de Vox». «La governabilitat d’Espanya en aquest moment és bastant estratègica per a ERC: estic convençut que si nosaltres i el PSOE fem les coses bé, l’extrema dreta tindrà poc espai».

«Ho vam fer per tornar a fer-ho»

El líder d’ERC, que no entra a jutjar si l’expresident català i ara eurodiputat Carles Puigdemont va fer bé de fugir de la justícia espanyola, tot i que se li pregunta sobre el tema, reitera que la «lliçó» apresa en el temps que fa que és a la presó és la següent: «Ho vam fer per tornar a fer-ho».

«Sabíem –indica en l’entrevista– que l’aparell de l’Estat no podria suportar aquest repte democràtic, però repeteixo: era la manera de guanyar-nos el dret a tornar a intentar-ho».

El polític pres entén que la negociació amb les forces progressistes del nou Govern no desmunta el relat de l’Estat repressor» i agrega: «L’Estat s’esforça diàriament a demostrar que és un hereu digne de la dictadura».

Junqueras de nou reclama la seva innocència i la dels altres polítics presos, que «saben i callen» els partits amb què han negociat la investidura, i assegura que el Tribunal Suprem «no té raó en res», fins i tot quan diu que els independentistes «anaven de farol».

«Serà un plaer creuar-me amb els socialistes catalans quan surti d’aquí i veure si ens aguanten les mirades», afirma.

-¿Vostès no van enganyar els catalans prometent una independència impossible?

Junqueras també nega taxativament que «enganyessin els catalans» prometent «una independència impossible».

Notícies relacionades

«I una merda. I una puta merda –afirma–. Vam dir la veritat: que el procés havia d’acabar en la independència. Això es va impedir amb pallisses, presó, destituint governs i tancant parlaments».

Respecte a la nova fiscal general de l’Estat, l’exministra Dolores Delgado, Junqueras diu que no espera «res». «No hi veig cap gest. I no espero res de res», diu.