Govern, PSC i comuns només acorden tornar a reunir-se

Torra comunica que proposarà l'autodeterminació a la taula de governs

Albiach demana pactar un avenç electoral i l'Executiu replica que no s'ho planteja

zentauroepp51782974 cumbre partidos generalitat200117180124

zentauroepp51782974 cumbre partidos generalitat200117180124

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual / Fidel Masreal

Després de poc més d’una hora i mitja de reunió entre el Govern i representants de JxCat, ERC, el PSC i Catalunya en Comú-Podem al Palau de la Generalitat, govern i partits van acordar únicament que existeix un conflicte polític i que es tornaran a reunir. La cita va servir, com era previsible, per a poca cosa, atès el permanent clima preelectoral en el qual tots aprofiten per marcar territori. En aquest sentit, mentre comuns i PSC demanen eleccions immediatament, JxCat desconfia de la taula pactada entre ERC i el PSOE i els republicans aplaudeixen el diàleg obert com una oportunitat. Ciutadans, PP i la CUP continuen sense acudir a aquesta mena de cites.

La reunió va servir únicament perquè, en un horari molt poc coherent amb les promeses de conciliació laboral i familiar del Govern i els partits, Torra comuniqués als partits no independentistes que l’agenda de la futura reunió bilateral amb l’Estat serà una agenda sobiranista. Això és, reclamar el dret a l’autodeterminació i l’amnistia respecte als presos independentistes. Torra es va negar a incorporar altres reivindicacions, com va proposar el PSC, com la millora del finançament autonòmic. Diàleg de sords també en sentit invers: comuns i socialistes aposten per avançar eleccions atesa la incapacitat, afirmen, del Govern per estar en la nova etapa de diàleg, i la resposta –previsible, també– de la portaveu governamental, Meritxell Budó, va ser que l’opció d’avançar els comicis no és sobre la taula. 

En el flanc independentista es van veure aquest divendres, de nou, dues actituds. O tres. Des del Govern, Budó va voler donar importància a què es comparteix amb els partits un «diagnòstic». Budó va mostrar l’interès del president Torra a reunir-se com més aviat millor amb Sánchez, per a la qual cosa ha desbloquejat la seva agenda. La portaveu va insistir que en aquesta reunió entre presidents han d’abordar-se els continguts, condicions i garanties de la taula bilateral.

JxCat, escèptics sobre el diàleg amb Sánchez

Menys optimista es va mostrar el representant de JxCat, Albert Batet, que va obviar l’autocrítica sobre l’estèril d’aquesta mena de reunions com la d’ahir i es va dedicar a criticar la posició del PSC i dels comuns durant la cita a Palau, i la va posar en relació amb la futura taula de diàleg entre governs sobre el conflicte català. «No som gaire optimistes», ha afirmat sobre aquesta taula pactada pel PSOE i ERC. Una nova mostra del recel amb què la postconvergència acull l’acordat pels seus socis republicans amb els socialistes espanyols.

Lleu autocrítica

Aliens gairebé tots els partits presents a la improductivitat de les seves reunions –la d’aquest divendres és la tercera d’aquestes característiques en un any i tres meso–, només Jéssica Albiach, dels comuns, va admetre la falta de productivitat d’aquestes trobades. I Miquel Iceta, líder del PSC, va assumir que s’hauria «de reconsiderar» el ritme de les cites d’aquestes característiques, ja que l’última va ser el febrer del 2019.

Notícies relacionades

Iceta va demanar sense èxit a Torra que la proposta que es traslladi a les reunions amb el Govern «reculli un consens més ampli que el de la majoria independentista» i inclogui qüestions com la reforma del finançament autonòmic. 

Els comuns demanen pactar l’avanç electoral

Els comuns van demanar a Torra pactar un calendari per avançar les eleccions a Catalunya perquè «el Govern no està en condicions d’abordar el nou escenari de diàleg», segons va afirmar Albiach. Iceta va secundar la idea que «la legislatura està esgotada». Respecte a les propostes de Torra al Govern, la diputada dels comuns va afirmar que si bé està d’acord amb la llibertat dels presos independentistes i el referèndum, «ja que no arribarà el referèndum demà, hem de blindar l’autogovern i un acord de forces per un calendari electoral». Budó va negar amb rotunditat que es plantegi un avenç dels comicis i en això va aconseguir el recolzament d’ERC.