«excessiva polèmica»

Zapatero defensa el nomenament de Delgado: «En tinc molt bona opinió»

L'expresident resta importància a la declaració institucional del CGPJ en què s'ha demanat «prudència» a Iglesias

GRAF5298. SAO PAULO, 23/11/2019.- Nos va a llevar años, espero que no muchos, recuperar lo perdido en la última década en Cataluña, que ha sido muy mala, sostuvo en una entrevista con Efe el expresidente del Gobierno español José Luis Rodríguez Zapatero. Zapatero, presidente del Ejecutivo entre 2004 y 2011, habló con Efe al margen del congreso del Partido de Trabajadores (PT) del expresidente brasileño Luiz Inácio Lula da Silva, celebrado este fin de semana en la Casa de Portugal de Sao Paulo. En la entrevista, el antiguo líder socialista español abordó la crisis catalana y las negociaciones para la investidura del también socialista Pedro Sánchez, quien busca la abstención de la formación independentista catalana Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) para poder gobernar en España.- EFE/Sebastião Moreira

GRAF5298. SAO PAULO, 23/11/2019.- Nos va a llevar años, espero que no muchos, recuperar lo perdido en la última década en Cataluña, que ha sido muy mala, sostuvo en una entrevista con Efe el expresidente del Gobierno español José Luis Rodríguez Zapatero. Zapatero, presidente del Ejecutivo entre 2004 y 2011, habló con Efe al margen del congreso del Partido de Trabajadores (PT) del expresidente brasileño Luiz Inácio Lula da Silva, celebrado este fin de semana en la Casa de Portugal de Sao Paulo. En la entrevista, el antiguo líder socialista español abordó la crisis catalana y las negociaciones para la investidura del también socialista Pedro Sánchez, quien busca la abstención de la formación independentista catalana Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) para poder gobernar en España.- EFE/Sebastião Moreira / Sebastiao Moreira (EFE)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero ha lamentat aquest divendres l’«excessiva polèmica» generada entorn del nomenament de l’exministra de Justícia Dolores Delgado com a Fiscal General de l’Estat i ha defensat el seu nomenament. «Tinc molt bona opinió d’ella», ha afirmat. En una entrevista a ‘Las mañanas de TVE’ ha negat que existeixi un problema per haver ostentat un càrrec polític i estar ara al capdavant de la fiscalia.

«És un servei públic que se sotmet a la legalitat i als principis», ha explicat. En aquesta línia, Zapatero ha opinat que si aquest supòsit «inhabilités» una persona per estar al capdavant de la Fiscalia General de l’Estat hi hauria un «conflicte de la democràcia molt limitat». «El legislador ha pensat molt qui pot ser fiscal i [ningú] mai ha impedit que algú que hagi exercit com a diputat o membre del Govern pugui no ser Fiscal General de l’Estat», ha afegit.

D’altra banda, Zapatero «ha tret importància» a la declaració institucional de la Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en la qual va demanar «moderació, prudència i mesura» al vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, després de «qüestionar la seva independència». Segons el seu parer, es tracta d’«una qüestió d’un encreuament declaratiu», ja que «no hi ha hagut un atac a la independència d’un jutge, sinó a la declaració sobre les decisions dels tribunals europeus i espanyols en relació amb el procès.

Oposició del Partit Popular

Respecte a l’oposició al Govern de coalició del PSOE i Unides Podem, l’expresident de l’Executiu José Luis Rodríguez Zapatero ha puntualitzat que «l’única alternativa d’oposició» és el Partit Popular. En aquest sentit, ha asseverat que els populars han de canviar la seva estratègia electoral. «El Partit Popular té un nou líder i cal donar-los un temps, però ha guanyat eleccions quan s’ha aproximat al centre i les ha perdut quan s’ha radicalitzat», ha afegit.

«Al PP li agrada poc sortir del poder», ha ressaltat l’exlíder socialista per després assenyalar que a l’alternativa al Govern «li costa digerir» estar «a l’oposició». D’altra banda, s’ha mostrat partidari que el president del Govern, Pedro Sánchez, arribi a «una mínima entesa» amb el líder del PP, Pablo Casado, per abordar temes decisius per al país.

Així, ha emplaçat Casado a decidir «si vol un partit de proposta o alternatiu». «Els millors demòcrates són aquells que millor accepten una derrota», ha conclòs. D’altra banda, quan li han preguntat sobre la petició del Govern Basc al president de l’Executiu de l’acostament dels 210 presos d’ETA a presons pròximes al País Basc, ha afirmat que «no és un debat obert».

En aquest context, Zapatero s’ha mostrat «partidari de la via Nanclares», una mesura per a la «reinserció penitenciària», i ha apostat perquè «es vagi produint el procés de recuperació de tot el que va ser el drama sagnant del terrorisme». Així mateix, ha reconegut que li produeix «inquietud, preocupació» i, en ocasions, «certa irritació» sentir d’alguns dirigents polítics que s’estava «millor abans, quan ETA matava», en al·lusió a les declaracions de la portaveu del Grup Popular al Congrés dels Diputats, Cayetana Álvarez de Toledo.

«Arribarà el moment en què tots els ciutadans coneixeran com va ser el final d’ETA. Em produeix preocupació que no valorem que ho vam superar i ho vam aconseguir», ha conclòs.

‘Pin parental’ de Vox

L’expresident del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha qualificat d’«horror»  l’anomenat ‘pin parental’ que vol posar en marxa el Govern de Múrcia a les escoles de la comunitat autònoma, una mesura que ha exigit Vox per aprovar els pressupostos autonòmics.

Notícies relacionades

«Ja s’imagina, em sembla un horror», s’ha limitat a respondre Zapatero al ser preguntat per la mesura en una entrevista a ‘Los Desayunos de TVE’. El president del Govern, Pedro Sánchez, ja ha anunciat que el Ministeri d’Educació recorrerà davant dels tribunals la decisió del Govern de la Regió de Múrcia per considerar que vulnera el dret fonamental i constitucional a ser educat.

El ‘pin parental’ és una mesura defensada per Vox i organitzacions com ara Hazte Oír perquè els pares autoritzin l’assistència dels seus fills a classes amb continguts sobre diversitat afectivosexual.