EL NOU TAULER POLÍTIC

Montilla demana no esperar una solució miraculosa de la taula de governs

L'expresident lloa el coratge de Sánchez i Junqueras i recepta tenacitat i cintura per transitar la via del diàleg

montilla / periodico

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«El president José Montilla parla poc, però quan parla cal escoltar el que diu», deia Meritxell Batet aquest divendres. La presidenta del Congrés ha presentat la conferència política de l’exministre socialista, que ha demanat a Pedro Sánchez coratge i tenacitat per transitar pel diàleg, tot i que ha reclamat no esperar una solució miraculosa de la taula de governs. 

En el Fòrum Europa Tribuna Catalunya, l’exlíder del PSC ha començat la seva intervenció enaltint els «actes de coratge» de Sánchez i Oriol Junqueras. «Tots dos han assumit riscos molt notables amb voluntat de trobar sortides al laberint», ha reflexionat. Montilla ha insistit que el procés ha expressat el malestar per un «problema real» d’autogovern demanant que cal buscar solucions. «Espanya i Catalunya necessiten aquesta oportunitat i mereixen aquesta esperança». Després de desitjar que el nou govern obri una etapa de descompressió, ha demanat a Sánchez que explori la via del diàleg i pacte i es doti d’una agenda catalana. Al president espanyol li ha aconsellat tenacitat i cintura davant de les «gravíssimes turbulències» que augura. Malgrat la bel·licositat que mostra en aquest moment el PP, i que l’exsenador consideri que els populars van contribuir com ningú al conflicte català, ha apuntat que és necessari establir canals de comunicació perquè per solucionar els problemes de fons seran necessaris «nous consensos».

Notícies relacionades

Des del seu punt de vista, la taula de diàleg entre governs pot ser un punt de partida, però no s’ha d’esperar que en surtin solucions «miraculoses i simples» a un assumpte tan complex. «La taula de governs pot obrir un camí per trobar solucions, no la solució», ha apuntat. Citant l’últim sondeig del CEO, ha afirmat que el diàleg dins de la legalitat i un acord en finançament de les comunitats poden ser acords de mínims per contribuir a desembussar el conflicte territorial, més enllà que continuï advocant per una «ambiciosa reforma constitucional».  

Urgeix Torra

Montilla, que s’ha mostrat molt crític amb el Govern de la Generalitat, s’ha mostrat preocupat per la desafecció i el debilitament de l’autogovern. «El més urgent per a Catalunya és que el govern governi», ha assestat, reclamant que no es perdi més temps, abans de fintar les preguntes sobre amnisties, indults, la immunitat dels eurodiputats i la reedició d’un tripartit a la Generalitat. «El país ha canviat, i la correlació de forces també. Les coincidències entre les formacions polítiques que van formar aquell govern, ja no és tan coincident», ha apuntat, sense descartar-ho, l’últim president d’un tripartit català.