Presa de possessió

El nou JEMAD reclaca que les Forces Armades han de defensar la sobirania i la integritat d'Espanya

Margarita Robles exigeix que no s'utilitzi la Casa Reial com a element de «confrontació»

miguel-angel-villarroya

miguel-angel-villarroya

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

El general de l’Exèrcit de l’Aire Miguel Ángel Villarroya ha pres possessió aquest divendres del seu càrrec com a cap d’Estat Major de la Defensa (JEMAD) remarcant la seva «infrangible» lleialtat al Rei i la institució que representa i ha recordat les competències que la Carta Magna atribueix a les Forces Armades, com la defensa de la sobirania espanyola i l’ordenament constitucional.

En un acte celebrat al pati del Ministeri de Defensa, el general Villarroya ha pres el comandament de la cúpula militar de mans del seu antecessor en el càrrec, el general Fernando Alejandre, cessat aquest dimarts en el primer Consell de Ministres del nou Govern.

«Vull de forma indiscutible reiterar la meva infrangible lleialtat a sa Majestat el Rei i a la institució que representa», han sigut les primeres paraules de Villarroya ja com a JEMAD després d’agrair el nomenament a la ministra de Defensa, Margarita Robles, i a tot el Govern.

Atribucions constitucionals

En el seu discurs, ha recordat les atribucions constitucionals de les Forces Armades, que són la missió de garantir la sobirania i independència d’Espanya, defensar la seva integritat territorial i l’ordenament constitucional; a més de contribuir militarment a la defensa d’Espanya i els seus aliats i donar recolzament directe als ciutadans en casos de risc, catàstrofe o calamitat.

També ha mostrat el seu compromís amb el Rei la ministra de Defensa, que l’ha fet extensiu a tot el Govern, i ha exigit que no s’utilitzi la Monarquia com un element «d’enfrontament o de confrontació». «Aquest Govern té el màxim respecte pel cap de l’Estat», ha garantit davant els «malastrucs i apocalíptics».

Robles ha remarcat que l’Executiu de coalició del PSOE i Unides Podem «pensa en tot Espanya perquè Espanya és de tots» i no acceptarà tampoc que ningú intenti «patrimonialitzar» les Forces Armades, que «saben que l’Executiu només es mou en el marc constitucional».

En aquesta línia de defensa d’Espanya i de la Constitució ha assegurat que desenvoluparà la seva feina durant la pròxima legislatura al capdavant del Ministeri de Defensa, tot i que creu que la Carta Magna «no necessita cap defensa especial» perquè «està més forta que mai». «Quaranta anys és una edat ideal per fer-ne uns altres 140», ha apuntat.

Importància dels treballadors

Robles ha encomanat aquesta missió al nou JEMAD, que ha mostrat el seu compromís per desenvolupar la seva tasca amb «humilitat, abnegació» i l’experiència dels seus més de 40 anys «de servei a Espanya» a les Forces Armades. «Continuarem fent que el poble espanyol estigui orgullós de les seves Forces Armades i ens apreciï com el que som: soldats, mariners i aviadors compromesos amb el servei a la societat de la qual formem part».

Per això, ha reconegut la importància de comptar amb els mitjans materials necessaris però ha afirmat que «el primer i més valuós element» dels Exèrcits i l’Armada són els seus membres. «La tecnologia està sempre disponible al mercat per a tots els que la puguin adquirir, no així el personal ben format i motivat», ha advertit plasmant així el seu compromís amb els militars.

Villarroya ha apuntat també els canvis en «les formes de l’acció militar», ja que als dominis clàssics s’ha d’afegir l’espai ultraterrestre i el ciberespai i les amenaces «emergents i disruptives».

«Estar preparats per actuar en aquests camps és un repte que les Forces Armades hem d’afrontar per no caure en l’error de preparar-nos per lluitar les guerres del passat», ha subratllat.

Record per als morts

Tant el JEMAD com la ministra també han tingut paraules de record per als militars morts en acte de servei, «un exemple a seguir» i el record dels quals ha «d’inspirar la tasca diària» de tot el Ministeri de Defensa.

El nomenament del nou JEMAD és l’únic canvi previst a la cúpula del Ministeri i les Forces Armades una vegada que Robles ha decidit mantenir tant el secretari d’Estat i el subsecretari com els caps de l’Exèrcit de Terra, l’Armada i l’Exèrcit de l’Aire.

Sense adscripció política

Segons ha argumentat, el relleu del JEMAD era «lògic» atenent la tradició de rotació entre els Exèrcits per aquest càrrec, però ha explicat que els altres membres de la cúpula militar –nomenats en l’època de María Dolores de Cospedal– continuen en els seus llocs «perquè no hi ha Forces Armades d’un partit o un altre».

Notícies relacionades

«Davant els que han volgut veure una adscripció política en els militars, els militars compleixen la legalitat, amb Espanya, em sento molt orgullosa de tots i no hi havia cap raó per fer més canvis que aquest que era rotatori», ha assegurat.

En el seu discurs, Robles ha agraït també la feina del general Alejandre al capdavant de l’Estat Major de la Defensa durant els últims dos anys i el seu compromís, que l’ha portat «sempre a la lleialtat». «Respecto enormement la teva feina i sé que la vida ens obre a tots moltes finestres per continuar treballant per allò en què sé que creus, que és Espanya i les Forces Armades», ha apuntat.