màxim òrgan de la formació entre Assemblees

Iglesias convoca la direcció de Podem per reorganitzar el partit

Els morats hauran de buscar un nou portaveu de la formació després del pas de Vera al Govern

El Consell Ciutadà té a l'horitzó celebrar Vistalegre III per elegir secretari general

zentauroepp51630711 graf8760 madrid  07 01 2020   el l der de unidas podemos  pa200107144859

zentauroepp51630711 graf8760 madrid 07 01 2020 el l der de unidas podemos pa200107144859 / Juan Carlos Hidalgo

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Aquest divendres el Consell Ciutadà Estatal de Podem es reunirà convocat pel secretari general del partit, Pablo Iglesias, acabat de nomenar vicepresident segon del Govern. El màxim òrgan de la formació entre Assemblees es trobarà per primera vegada des d’octubre amb molts canvis per dirigir. El principal: el cap dels morats i la ‘número dos’, Irene Montero, formen part d’un Consell de Ministres bicolor que, aleshores, ja s’haurà reunit dues vegades. 

Els podemistes arriben a aquest congrés amb un panorama completament diferent del de l’última vegada. Fa quatre mesos, la cúpula de la formació i els secretaris generals autonòmics van preparar l’estratègia per a una repetició electoral que venia del fracàs en les negociacions entre el PSOE Unides Podem. Ara, gran part de la direcció del partit és dins de l’Executiu. Un èxit del qual Iglesias presumirà.  

A més d’Iglesias en la vicepresidència de Drets Socials i Agenda 2030 i de Montero al capdavant del Ministeri d’Igualtat, el secretari d’Economia de Podem, Nacho Álvarez, ha ocupat la Secretaria d’Estat de Drets Socials; Ione Belarra, que era coportaveu en el Congrés, està al comandament de la Secretaria d’Estat per a l’Agenda 2030, i la que fins fa uns dies era portaveu de l’Executiva morada, Noelia Vera, té a les seves mans la Secretaria d’Estat d’Igualtat. 

Relleu de veus

Aquests nomenaments han descol·locat l’estructura interna de la formació i plantegen la necessitat d’iniciar una reorganització tant orgànica com parlamentària. La incògnita més gran està en qui substituirà Vera en la representació de Podem, un dels llocs més rellevants per diferenciar l’acció del partit de la del Govern. Fonts morades assenyalen que podria conformar-se una representació plural en què agafessin protagonisme el secretari de Relacions amb la Societat Civil, Rafael Mayoral, i la secretària de Cercle i Participació, Ana Marcello

No obstant, el canvi més notable que ja s’ha implantat és el de Pablo Echenique com a portaveu del grup parlamentari en el Congrés. Una responsabilitat en què tindrà el recolzament de la secretària de Feminismes, Sofía Castañón.

Vistalegre III

Notícies relacionades

Els d’Iglesias no només tindran entre mans la recol·locació dels seus dirigents, sinó que hauran de començar a pensar en la celebració de l’Assemblea Ciutadana, el màxim òrgan de decisió. El congrés de Vistalegre III –rep aquest nom perquè els dos anteriors van tenir lloc al palau de Vistalegre– s’ha de convocar abans del febrer del 2021.

Allà s’escollirà el pròxim secretari general. El polític madrileny encara podria presentar la seva candidatura ja que no arriba al màxim d’anys al capdavant de la formació que estipulen els estatuts. No obstant, durant els últims mesos tant el cap dels morats com Montero han dit que la pròxima que porti les regnes del partit serà una dona