La Mesa del Parlament blinda Torra com a diputat amb l'aval del PSC

L'òrgan parlamentari rebutja els escrits de Cs i el PPC que demanaven executar ja la resolució de la JEC que ordena la inhabilitació del cap del Govern

zentauroepp51583910 el president de la generalitat  quim torra  durante un pleno200110200856

zentauroepp51583910 el president de la generalitat quim torra durante un pleno200110200856 / Pau Venteo

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Mesa del Parlament ha ratificat aquest dimarts el president Quim Torra com a diputat i ha garantit la seva acta acollint-se a l’informe dels lletrats del Parlament que va avançar aquest diari. El tallafoc parlamentari ha rebutjat els escrits de Cs i el PPC que exigien donar «immediat, íntegre i degut compliment» a l’acordat per la Junta Electoral Provincial de Barcelona, fent efectiva «la pèrdua de la condició de diputat» i la seva «consegüent pèrdua de la condició de president de la Generalitat», i convocar la ronda de contactes per proposar un nou candidat.

JxCat i ERC han fet valer la seva majoria a la Mesa per desdenyar els dos textos, i han rebut el plàcet del PSC-Units, que s’ha manifestat a favor del posicionament dels lletrats i també s’ha afegit a la presentació d’un recurs contra l’acord de la JEC que elaboraran pròximament i presentaran davant del Tribunal Suprem. Només Cs ha votat a favor dels escrits, ja que la resta de grups parlamentaris no tenen dret a vot a la Mesa.

Els serveis jurídics de la Cambra catalana van concloure que la Junta Electoral «no és competent per acordar el cessament del diputat» i van avançar que, tot i que fos cessat com a parlamentari, podria continuar al capdavant de la Generalitat: «Hi ha prou elements, tant a partir d’una interpretació sistemàtica de les normes que regulen la institució de la presidència com de naturalesa lògica i gramatical, per considerar que l’eventual cessament en el càrrec de diputat a causa d’incompatibilitat no afectaria la seva continuïtat en el càrrec de president de la Generalitat», apuntaven en el seu escrit.

Notícies relacionades

Torra va ser condemnat a un any i mig d’inhabilitació per un delicte de desobediència pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), però la sentència encara no és ferma i ni tan sols ha sigut notificada al Parlament, per la qual cosa el president de la Cambra catalana, Roger Torrent, s’aferra al ple extraordinari que el va ratificar com a diputat i manté que acatarà el reglament del Parlament, que, segons els lletrats, no empara la retirada d’aquesta credencial per part d’un organisme que considera incompetent en l’assumpte. 

Fonts del PSC han precisat que ara toca «prudència» i esperar fins que el Tribunal Suprem resolgui les mesures cautelars presentades per Torra perquè l’informe dels lletrats és «demolidor». El PPC ha carregat contra la decisió dels socialistes i ha assegurat que són «estretament dependents de les decisions que prengui l’independentisme». «El mateix Govern està en mans d’ERC, sobretot, i, per tant, no sabem els compromisos que poden haver adquirit i no s’han fet públics, però després del nomenament de la nova fiscal de l’Estat no és estrany veure com el PSC està absolutament lligat de mans i peus sense poder fer res més que seguir la tònica dels partits independentistes», ha etzibat el diputat Santi Rodríguez. Fonts de Cs han assegurat que recorreran totes les decisions de la Mesa sobre l’assumpte i, fins i tot, que es plantegen portar els lletrats davant de la Justícia.