zarzuela

El Rei, als ministres: «Enhorabona i molta sort»

Tots els membres del Gabinet han respectat la fórmula habitual de promesa o jura dels seus càrrecs, en què s'inclou el seu compromís de lleialtat al Monarca

ministros-locutado / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Rei ha saludat els membres del nou Govern de Pedro Sánchez una vegada han pres possessió dels seus càrrecs i s’ha dirigit a cadascun d’ells amb la mateixa frase: «Enhorabona i molta sort». Felip VI ha presidit al palau de la Zarzuela l’acte de promesa dels seus càrrecs per part dels vicepresidents i ministres de l’Executiu de Sánchez, i després que tots ells han promès els seus càrrecs, els ha anat saludant un un. Ha sigut en aquesta salutació quan els ha traslladat el seu desig que tinguin sort en les seves respectives comeses i, a continuació, ha posat amb tots ells per als informadors gràfics.

Al finalitzar aquest posat, els ministres han prorromput en un aplaudiment espontani i s’ha pogut veure com començaven a conversar entre ells i també amb Sánchez i amb el Rei. Junt amb el Monarca, han participat en la cerimònia els màxims representants dels tres poders de l’Estat: el president del Govern, les presidentes del Congrés i del Senat, Meritxell Batet i Pilar Llop, respectivament; i els presidents del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, i del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas.

L’ordre

El primer a prometre el seu càrrec ha sigut el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, que tot seguit s’ha col·locat darrere del Rei per exercir de notari major del Regne, i després la resta del Govern, en l’ordre que marca el protocol: en primer lloc els vicepresidents i després els titulars dels Ministeris en l’ordre en què aquests van ser creats.

 

Després, la ministra d’Afers Exteriors, UE i Cooperació, Arancha González; la d’Hisenda, María Jesús Montero; la ministra de Defensa, Margarita Robles; el d’Interior, Fernando Grande-Marlaska; el de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos; la d’Educació, Isabel Celaá; la de Treball, Yolanda Díaz; el de Seguretat Social, Inclusió i Migracions, José Luis Escrivá; la d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto; el d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas; la de Política Territorial, Carolina Darias; la d’Igualtat, Irene Montero; el de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes; el de Sanitat, Salvador Illa; el de Consum, Alberto Garzón; el de Ciència i Innovació, Pedro Duque, i el d’Universitats, Manuel Castells.

Promesa o jura

Notícies relacionades

Tots els membres del Gabinet han respectat la fórmula habitual de promesa o jura dels seus càrrecs, en què s’inclou el seu compromís de lleialtat al Rei i de guardar i fer guardar la Constitució.

On hi ha hagut diferències ha sigut a l’hora de llegir la frase corresponent a guardar el secret de les deliberacions del Consell de Ministres. Iglesias ha dit «del Consell de Ministres i Ministresses», un afegitó que va començar a utilitzar la vicepresidenta Carmen Calvo quan va prometre el càrrec el 2018 però que no ha utilitzat en aquesta ocasió. Per la seva banda, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, i la de Treball, Yolanda Díaz, s’han limitat a pronunciar la frase «del Consell de Ministres».