amb jaqueta i sense corbata

Iglesias promet com a vicepresident del «Consell de ministresses i ministres»

Ell i Garzón prometen amb un pin del triangle vermell invertit, que simbolitza la lluita antifeixista

Sense Bíblia ni crucifix a la taula on estava oberta la Constitució per l'article 100

iglesias-jurando / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha promès aquest dilluns el seu càrrec com a vicepresident segon del Govern amb la fórmula habitual de lleialtat al Rei i de compromís de guardar el secret de les deliberacions del «Consell de Ministresses i Ministres»».

Iglesias, amb jaqueta i sense corbata, ha sigut el tercer membre del nou Govern de Pedro Sánchez en prometre el seu càrrec davant del Rei al palau de la Zarzuela.

Iglesias i el nou ministre de Consum, Alberto Garzón, han pres possessió portant a la solapa de la jaqueta un pin del triangle vermell invertit, que simbolitza la lluita antifeixista.  Aquest símbol era la marca amb què els nazis identificaven els presos polítics als camps de concentració i és habitual que Garzón el llueixi en tots els seus actes públics. Iglesias, per la seva banda, l’ha incorporat aquest dilluns a l’acte.

 

La fórmula

El primer ha sigut el nou ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, perquè, com és preceptiu, pogués exercir en l’acte la tasca reservada al titular d’aquest departament com a notari major del Regne.

A continuació ho ha fet la vicepresidenta primera i ministra de Presidència i Relacions amb les Corts, Carmen Calvo, qui a diferència de quan va prometre el càrrec el 2018, no ha afegit l’afegitó de «ministresses i ministres» a l’expressar el seu compromís de guardar el secret de les deliberacions del Consell. Sí que ho ha fet Iglesias, que ha creuat el Saló d’Audiències fins a la taula sobre la qual es trobava dipositada la Constitució (sense Bíblia ni crucifix) oberta per l’article 100 i que recull que els ministres seran nomenats pel Rei a proposta del president del Govern.

Notícies relacionades

Després ha llegit literal la fórmula de la promesa afegint la frase del «Consell de Ministresses i Ministres».

Per la seva banda, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, i la de Treball, Yolanda Díaz, s’han limitat a pronunciar la frase «del Consell de Ministres».