EL CONFLICTE CATALÀ

Rufián veu un «error» que l'ANC vulgui excloure els comuns de la taula catalana

Critica l'entitat que presideix Paluzie que amb aquesta petició dona la raó «als qui diuen que l'independentisme és excloent»

Ada Colau ha assenyalat que la nova etapa de diàleg «és incompatible amb el sectarisme»

El portavoz adjunto de ERC, Gabriel Rufián, llega al Congreso de los Diputados para la segunda votación para la investidura del candidato socialista a la Presidencia del Gobierno en la XIV Legislatura, en Madrid (España), a 7 de enero de 2020.

El portavoz adjunto de ERC, Gabriel Rufián, llega al Congreso de los Diputados para la segunda votación para la investidura del candidato socialista a la Presidencia del Gobierno en la XIV Legislatura, en Madrid (España), a 7 de enero de 2020. / Jesús Hellín (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Gabriel Rufián, ha advertit a l’ANC que és «un error» voler excloure els comuns de la taula de diàleg catalana prèvia a la bilateral entre el Govern espanyol i el Govern. L’entitat que presideix Elisenda Paluzie ha condicionat la seva participació en aquesta taula al fet que no hi siguin els comuns, que han advertit que la nova etapa de diàleg no és compatible amb el «sectarisme».

En una entrevista a Ràdio 4, Rufián ha qualificat d’equivocat el veto de l’ANC als comuns i ha remarcat que l’independentisme està «per sumar, i no per restar». «Mai pots donar la raó al teu adversari», ha sentenciat el líder republicà al Congrés, que creu que l’ANC dona la raó «als que diuen que l’independentisme és excloent». Rufián, que ha recordat que hi ha votants dels comuns que són «molt a prop» de l’espai independentista, ha recordat / en la línia amb el que ha defensat Carme Forcadell recentment) que fa dos anys «es van cometre errors» i «va faltar empatia» en l’independentisme amb la societat catalana no independentista.

Artadi avala excloure els comuns

Elsa Artadi ha replicat i ha sortit en defensa de la tesi de l’ANC. «¿Tant costa d’entendre que no es pot ser als dos costats d’una mateixa taula de negociació? Em sembla una polèmica intencionada i sense cap sentit», ha apuntat la diputada de JxCat al Parlament a Twitter.

Notícies relacionades

«En el cas d’ECP ja estaran representats a la taula de diàleg bilateral com a membres del Govern PSOE-UP, i no tindria sentit que fossin als dos costats de la taula», va defensar el comunicat de l’ANC. A més de condicionar la seva presència a la taula catalana a l’exclusió dels comuns, l’altra exigència que posa l’entitat sobiranista és que la taula de negociació amb el Govern sigui «exclusivament per a la independència», i que s’hi negociïn les condicions per a la independència o un referèndum binari acordat amb l’Estat i vinculant.

Els comuns apunten a no participar en la taula

Els comuns han carregat contra l’ANC. Ada Colau ha assenyalat que la nova etapa de diàleg «és incompatible amb el sectarisme». Per la seva banda, Joan Mena ha al·ludit a Paluzie, lamentant que «algú defensi una nació cada vegada més petita». Sobre la taula de la controvèrsia, el portaveu de Catalunya en Comú ha insinuat que no hi participaran si Quim Torra «torna a repetir els errors del passat i defensa només els interessos de mig país». «Volem que el Govern representi la totalitat de Catalunya en les converses amb l’Estat», ha afegit.