A BARCELONA

Unes 200 persones exigeixen davant del TSJC el reconeixement de Junqueras com a eurodiputat

Els manifestants asseguren que els seus vots en les eleccions europees han sigut «segrestats»

zentauroepp51719681 cugat200113124322

zentauroepp51719681 cugat200113124322

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Unes 200 persones s’han manifestat aquest dilluns davant del Tribunal de Justícia de Catalunya (TSJC) per exigir el reconeixement del líder d’ERC, Oriol Junqueras, com a eurodiputat i per reclamar el blindatge del president Quim Torra en el seu càrrec, malgrat la retirada de la seva acta de diputat per part de la Junta Provincial de Barcelona a ordres del resolt per la JEC i ratificat pel Suprem després de la condemna d’inhabilitació del TSJC.

Els assistents a la convocatòria orquestrada per l’ANC, que simultàniament ha cridat a concentrar-se a Estrasburg davant de la seu del Parlament Europeu, han denunciat que la Justícia no respecta els seus vots: «Avui estem aquí per denunciar la vulneració del dret més bàsic en una democràcia: el sufragi. Els òrgans judicials no poden modificar els resultats electorals», ha etzibat l’actriu Carme Sansa, encarregada de llegir el manifest.

«¿Ens han estat dient que els nostres vots no valen res? ¿Que estan tirant els nostres vots? ¿Que votem malament? No. Estan segrestant l’eurodiputat Oriol Junqueras», ha proclamat, i ha assegurat que els seus vots també han sigut «segrestats». Al costat, han situat tres caixes de vots precintades i han dipositat representacions dels sobres i paperetes de les eleccions del 26 de maig.

Alguns dels manifestants han cridat «terrorisme d’estat», «vergonya» i «feixisme» durant la lectura del manifest després de les últimes resolucions judicials que impedeixen que avui Junqueras pugui acudir a l’Eurocambra en un ple que sí que comptarà amb l’expresident Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín.

«No hi són tots»

A la cita hi han participat representants d’ERC, entre els quals la portaveu del partit, Marta Vilalta, el president del grup republicà en el Parlament, Sergi Sabrià, i la consellera Teresa Jordà, a més de diputats a la Cambra catalana i al Congrés tant d’ERC com de JxCat.

Notícies relacionades

Vilalta ha denunciat que «s’estan vulnerant els drets de l’eurodiputat Oriol Junqueras i dels que el vam votar, el nostre dret a la representació.» «Amb aquestes decisions veiem com es continua perseguint el moviment independentista, com s’intenta apartar els líders independentistes. Veiem com la justícia no compleix una sentència del TJUE», ha afegit. A més, ha anunciat que presentaran un recurs davant del Tribunal General de la UE amb mesures cautelars per «esmenar» la decisió del Parlament Europeu de retirar Junqueras la seva condició d’eurodiputat. «Continuarem batallant a nivell polític i judicial. Defensarem els seus drets», ha subratllat, i ha expressat la seva «alegria» per què Puigdemont i Comín estiguin avui a l’Eurocambra.

Per la seva banda, la diputada de JxCat al Parlament, Gemma Geis, ha celebrat que Puigdemont i Comín acudeixin al ple de l’Eurocambra, però ha destacat que «no hi seran tots, falta Junqueras». «Exigim que tots ells puguin tenir la seva plena efectivitat com a eurodiputats perquè estan vulnerant moltíssims drets. No podem parlar d’una democràcia plena i consolidada. No s’han respectat els resultats electorals. És una causa contra la democràcia», ha postil·lat.