Carolina Darias, nova ministra de Política Territorial

La consellera canària d'Economia va debutar a la política local el 1999

La política socialista promet «entesa, acord, diàleg i consens»

20200111 468867 dariasministrae 1 31 vid 11 130039 / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Carolina Darias San Sebastián (Las Palmas de Gran Canaria, 1965) serà la ministra de Política Territorial i Funció Pública en el nou Govern de Pedro Sánchez. Fins ara la política socialista era la consellera d’Economia, Coneixement i Ocupació del Govern de les Canàries, format per una coalició del PSOE, Nova Canàries, Sí Podem i Agrupació Socialista de La Gomera. Substitueix l’actual presidenta del Congrés, Meritxell Batet, les funcions de la qual havia assumit de forma provisional el titular d’Agricultura, Luis Planas.

Darias és llicenciada en Dret per la Universitat de La Laguna (Tenerife) i funcionària de carrera del Cos Superior d’Administradors Generals de l’Administració Pública de les Canàries. Com a empleada pública, va ocupar llocs tècnics entre 1989 i 1999 en diferents àrees econòmiques del Govern canari, sobretot lligats a la gestió pressupostària.

El 1999 va fer el salt a la política al ser elegida regidora de l’Ajuntament de Las Palmas de Gran Canaria. Entre el 2004 i el 2007, va ser la subdelegada del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero a Las Palmas. Posteriorment va ser elegida diputada en el Parlament de les Canàries (2007-2008), directora d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Vivenda de l’Ajuntament de Las Palmas de Gran Canària (2008), delegada del Govern a les Canàries (2008-2011), portaveu socialista al Cabildo de Gran Canària (2011-2015) i presidenta del Parlament de les Canàries (2015-2019), fins que el juny passat va assumir la Conselleria d’Economia.

Diàleg i consens

Aquest dissabte Darias ha assegurat que afronta amb ànim d’«entesa, acord, diàleg i consens» la seva nova responsabilitat. «És l’únic camí que conec», ha afirmat quan ha arribat al Comitè Regional del PSOE de les Canàries. La nova ministra ha defensat que les illes poden aportar la perspectiva que els dona «la seva singularitat» a l’articulació de l’Estat de les Autonomies i ha afirmat que es pren la seva designació com «un reconeixement» a l’arxipèlag i als socialistes canaris.

La nova ministra de Política Territorial i Funció Pública té com a gran repte la relació amb les comunitats autònomes. L’acord a què han arribat el PSOE i ERC que ha fet possible la investidura de Pedro Sánchez inclou la «creació d’una taula bilateral de diàleg, negociació i acord per a la resolució del conflicte polític» entre el Govern i la Generalitat que es presenta complexa i es veu amb suspicàcia tant dins com fora de Catalunya.

A més, l’acord de coalició entre els socialistes i Unides Podem contempla millorar la «col·laboració i coordinació institucional entre l’Administració General i les comunitats autònomes», amb més participació d’aquestes «en els processos de presa de decisió estatals»; abordar el «conflicte polític català, impulsant la via política a través del diàleg, la negociació i l’acord entre les parts que permeti superar la situació actual»; i impulsar la «millora i clarificació de la distribució competencial entre el Govern central i les comunitats autònomes». També preveu aprovar un nou sistema de finançament autonòmic, matèria que depèn sobre tot el Ministeri d’Hisenda.

Funcionaris

Pel que fa a la Funció Pública, la prioritat serà la pujada del salari dels empleats públics pendent d’aprovació per a l’any 2020. En concret, Darias haurà de treballar perquè vegi la llum un augment del 2% dels salaris dels funcionaris, a què podria sumar-se un 0,3% més de fons addicionals, cosa que comportarà un cost de 3.264 milions d’euros. Aquest increment s’aplicarà amb caràcter retroactiu des de l’1 de gener, segons han confirmat a Europa Press fonts governamentals.

En la nova legislatura també s’haurà d’abordar la negociació per a la implantació de la jornada de 35 hores o aspectes reclamats pels sindicats  (CCOO, UGT i CSIF) com un pla de recursos humans de cara a l’envelliment de les plantilles; l’homologació salarial entre administracions; un nou pacte salarial que permeti recuperar l’estructura salarial prèvia a la retallada del 2010, agilitar les ofertes d’ocupació pública i els processos d’estabilització, entre d’altres.

Notícies relacionades

Els funcionaris dels Cossos Superiors de l’Administració (Fedeca) demanen un acord per a la separació de l’àmbit polític i l’administratiu, el desenvolupament de l’Estatut del Directiu Públic; l’establiment de sistemes seriosos d’avaluació d’acompliment, la limitació dels càrrecs de lliure designació o l’adequació de les retribucions dels alts funcionaris a la tasca que exerceixen.

Aquest nomenament se suma als coneguts en les últimes hores. Només queda conèixer qui ocuparà els ministeris de Justícia i Cultura i Esport. Està previst que aquest diumenge el president del Govern, Pedro Sánchez, comuniqui al Rei la composició del Gabinet.