ES REUNIRAN DESPRÉS DE FORMAR GOVERN

Sánchez transmet a Torra que s'ha de «reprendre el diàleg» i «solucionar el conflicte»

El cap de l'Executiu i el president de la Generalitat es reuniran després de la formació del Govern central

Els dos mandataris mantenen una conversa telefònica «cordial» de set minuts

zentauroepp46322737 reunion torra sanchez190205115250

zentauroepp46322737 reunion torra sanchez190205115250 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Iolanda Marmol/ Fidel Masreal

Pedro Sánchez Quim Torra han mantingut aquest dijous una conversa «cordial» de set minuts. La trucada, que es produeix després que el cap de l’Executiu aixequés el veto al president de la Generalitat, ha servit perquè els dos mandataris es comprometessin a una trobada, a Madrid o a Barcelona, després que el líder socialista hagi nomenat els seus ministres, cosa que la Moncloa confia que es faci a mitjans de la setmana que ve. A més, 15 dies després de la formació del Govern central també s’hauria de celebrar la taula sobre el «conflicte polític» a Catalunya, pactada entre el PSOE i ERC a canvi de l’abstenció dels republicans en la investidura de Sánchez.

La Moncloa i la Generalitat han emès comunicats molt similars sobre el contingut de la conversa. Segons el Govern central, el líder socialista ha transmès a Torra que «vol recomençar i reprendre el diàleg» i que «té la voluntat sincera d’intentar solucionar el conflicte polític a Catalunya». El Govern català ha posat èmfasi en el fet que la reunió entre Sánchez i Torra ha de servir per «encarrilar la taula de negociació», un organisme que fins ara JxCat havia rebut amb tebiesa.  

Notícies relacionades

L’anterior ocasió que van parlar va ser el 17 de desembre, una conversa de quinze minuts que va servir per normalitzar la relació després de mesos de silenci en què el cap de l’Executiu no va respondre a les trucades del president. Sánchez, estava molest perquè, segons ell, Torra no havia condemnat de manera inequívoca la violència desencadenada als carrers de Barcelona com a reacció a la sentència del procés. En la xerrada del desembre, els dos dirigents van acordar reunir-se. Torra va demanar que fos al més aviat possible. Sánchez es va comprometre a la trobada, però la va fixar per després d’una investidura aconseguida després d’un pacte amb ERC que creava la taula en què el Govern central i la Generalitat s’asseuran per intentar encarrilar el «conflicte polític» català. 

Sánchez i Torra s’han citat en dues ocasions més. La primera, a la Moncloa, poc temps després que el socialista arribés a la presidència després de la moció de censura. La segona, a Barcelona, el desembre del 2018, que va crear la declaració de Pedralbes, que apostava pel «diàleg efectiu» per resoldre el conflicte. La voluntat de concòrdia es va esvair quan el PDECat ERC van presentar una esmena a la totalitat als Pressupostos la mateixa setmana en què es va produir la crisi del relator. Sánchez va avançar les eleccions generals i va començar una campanya especialment dura contra l’independentisme.