Torra al·lega que la inhabilitació de la Junta Electoral vulnera la Constitució

El president de la Generalitat demana a la JEC que no executi la seva ordre perquè presentarà un recurs al Tribunal Suprem

zentauroepp51569405 torra200103203348

zentauroepp51569405 torra200103203348 / Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat aquest dimarts a la Junta Electoral Central (JEC) que no executi l’ordre «radicalment nul·la de ple dret i ineficaç» que l’inhabilita, ja que la recorrerà davant del Tribunal Suprem al·legant que vulnera drets fonamentals «protegits per la Constitució».

En un escrit, Torra sol·licita a la JEC que, mentre no s’hagi efectuat un «control judicial» per part del Suprem, executi el seu acord del 3 de gener, en què ordenava que se li retirés l’acta de diputat al Parlament, cosa que a la pràctica suposa la seva inhabilitació com a president de la Generalitat.

Com el mateix Torra ja va anunciar divendres passat en un escrit remès a la Junta Electoral Provincial de Barcelona, el president català comunica a la JEC que interposarà un recurs contenciós administratiu davant del Suprem, en què demanarà com a mesura cautelaríssima la suspensió de la resolució de l’àrbitre electoral.

Ordre controvertida

La JEC va acordar divendres, amb set vots a favor i sis en contra, ordenar a la Junta Provincial de Barcelona que retiri l’acta de diputat de Torra, una vegada es notifiqui íntegrament el contingut de la seva resolució, que estima els recursos del PP i, parcialment de Cs i Vox, per inhabilitar el president català després de la seva condemna, que encara no és en ferm, per no retirar a temps els llaços grocs a la campanya de les eleccions generals del passat 28 d’abril.

Torra avança que, quan rebi la notificació formal i íntegra de la JEC, la recorrerà davant del Suprem tenint en compte que la resolució d’aquest organisme vulnera drets fonamentals «protegits per la Constitució i el Conveni europeu de Drets Humans i, a més, és «radicalment nul·la de ple dret i ineficaç».

Per això, sol·licita a la JEC que suspengui l’execució del seu acord per no vulnerar el seu dret a la tutela judicial efectiva, de conformitat amb la jurisprudència del Tribunal Constitucional, que, segons ressalta, exclou l’execució material de qualsevol gravamen mentre no s’hagi efectuat un control judicial i imposa la seva suspensió automàtica. Torra també adverteix en el seu escrit sobre la «potencial pertorbació» que provoca en el «món jurídic» l’«aparença de juridicitat» de la resolució de la JEC del 3 de gener.

Un any i mig de condemna

Notícies relacionades

El recurs que Torra interposarà davant la Sala Contenciosa Administrativa del Suprem discorrerà de forma paral·lela al que va anunciar davant la sala penal de l’alt tribunal en contra de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), del 19 de desembre, que el va condemnar a un any i mig d’inhabilitació per no retirar a temps els llaços grocs del Palau de la Generalitat en període electoral.

El TSJC va condemnar Torra per la seva «recalcitrant i reiterada actitud desobedient» al no acatar les resolucions de la Junta Electoral Central, cosa que, per al tribunal, és mostra d’una «voluntat conscient i una disposició anímica inequívoca» de contravenir els mandats de l’autoritat electoral».