El jutge dona per conclosa la instrucció dels atemptats del 17-A

Eleva a la Sala Penal el sumari per jutjar els tres detinguts després dels atemptats, dos per integració i un per col·laboració

Durant la instrucció no s'ha trobat cap indici que permeti afirmar que Es-Satty era confident del CNI

undefined39726538 gra127   ripoll  girona   18 08 2017   guardia civil y mosso180815173637

undefined39726538 gra127 ripoll girona 18 08 2017 guardia civil y mosso180815173637 / ROBIN TOWNSEND

4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge de l’Audiència Nacional José Luis Calama ha dictat la interlocutòria de conclusió del sumari seguit pels atemptats terroristes del 17 i 18 d’agost del 2017, a Barcelona i Cambrils, i l’elevat a la Secció Tercera de la Sala Penal per a la celebració del judici oral contra els tres processats per la seva presumpta diferent participació en els plans de la cèl·lula terrorista de Ripoll.

La resolució, en què es dona per conclosa la instrucció, recorda que en aquest procediment es troben processats dos presumptes membres de la cèl·lula que va cometre els atemptats, Mohamed Houli Chemlal i Driss Oukabir, als quals s’atribueixen els delictes d’integració en organització terrorista, fabricació, tinença i dipòsit d’explosius i estralls en grau de temptativa, i Said Ben Iazza, al qual s’acusa de col·laboració amb les activitats de l’organització terrorista.

Els altres dos detinguts després dels atemptats, Mohamed Aalla i Salh el Karib, no van ser finalment processats al no trobar-se prou indicis contra ells que permetin pensar que coneixien els plans terroristes. En l’ordre de processament s’explicava que tant en el cas d’Aalla, amb l’Audi del qual es va atemptar a Cambrils, com el del propietari del locutori de Ripoll, Said el Karib, no tenen més vinculació amb la cèl·lula que el fet que el primer és germà de dos dels terroristes i el segon va comprar amb la seva targeta un bitllet d’avió a un altre, com feia amb altres clients que no tenien targeta. 

Aquesta interlocutòria aclaria que la cèl·lula de Ripoll va començar a ser adoctrinada per l’imam Abdelbaki es-Satty, mort a Alcanar, molt abans del que es pensava, el 2015. Però no arriba a conclusions sobre les seves connexions internacionals més enllà que mentre Es-Satty era a Bèlgica quan es va atemptar contra l’aeroport de Zaventem i que sis dies abans dels atemptats del 17-A Younes Abouyaaqoub –autor de l’atropellament de la Rambla, abatut a Subirats quatre dies després– i Omar Hichamy –mort a Cambrils– van comprar a París dues targetes de telèfon per utilitzar a partir del dia 15.

Al llarg de la instrucció no s’ha trobat cap dada que permeti afirmar que Es-Satty va ser confident del CNI. Només s’han pogut acreditar els que va tenir amb ell el CNI, mentre va estar pres a Castelló per un assumpte de drogues, informen fonts jurídiques.

Segons l’ordre de processament, el grup de joves de Ripoll, sota la direcció espiritual d’Es-Satty, «es van conjurar per fer un o diversos atemptats de grans dimensions mitjançant l’ús d’artefactes explosius, a fi de coadjuvar a l’estratègia terrorista de l’organització terrorista» Estat Islàmic. L’explosió d’Alcanar frustra el pla original i Abouyaaqoub, a l’assabentar-se en una gasolinera per Hichamy, es dirigeix a Barcelona per cometre l’atropellament de la Rambla, en el qual moren 14 persones i 128 resulten ferides. Els altres cinc terroristes compren ganivets i a la una de la matinada del 18 atempten a Cambrils, on mor una dona. Com que tot apunta que aquests actes es van improvisar, el jutge no processa per ells Oukabir ni Houli, circumstància que va explicar amb l’oposició de les associacions de víctimes personades com a acusació.

En dos anys

El jutge situava el procés de radicalització que els va fer arribar a aquest punt el 2015, abans que Es-Satty fos acomiadat de la mesquita El Fath i marxés a Brussel·les. A la seva tornada, ja com a imam d’Annour, els va explicar que atemptar forma part de l’islam. Durant el Ramadà del 2016, les seves persones més pròximes, Abouyaqoub, Mohamed Hichamy i Youssef Aalla, van dir als altres que volien destruir amb explosius la Sagrada Família i tots «acceptarien», tot i que a mesura que s’acostava la data Driss es fes enrere, com li va recriminar a Facebook el seu germà Moussa.

Uns tres mesos abans dels atemptats del 17-A van començar a adquirir material per fabricar explosius i Es-Satty els va dir que «serien màrtirs». El grup es va allunyar fins i tot de la seva família i «la seva vida va passar a desenvolupar-se exclusivament al costat de la dels seus companys, compartint vivenda, àpats, viatges i, per tant, participant en la fabricació dels explosius o col·laborant en la planificació dels atemptats», explica el jutge.

Notícies relacionades

Entre la runa d’Alcanar va aparèixer un vídeo en el qual es veia com fabricaven explosius i anunciaven un atemptat, i es van trobar fotografies de «llocs susceptibles de ser objectiu»: Port Aventura; plaça de Catalunya, la Torre Agbar i el Camp Nou, a Barcelona; la Torre Eiffel i Toulose, a França, i el Santiago Bernabéu i el Museu Thyssen, a Madrid. Van fer 125 recerques a internet de l’Audiència Nacional, 106 de la Tomatina de Bunyol, 219 de l’embassament de Riudecanyes i 104 de l’Alhambra de Granada.

A Alcanar emmagatzemaven entre 200 i 500 quilos d’explosius, 19 artefactes improvisats tipus granada de mà i una faixa bomba. El jutge afegia les 104 bombones trobades, amb les quals els terroristes pretenien «amplificar l’efecte de l’explosiu», creant «boles de foc». Segons els pèrits, «tal quantitat de material de tal potència destructiva, d’arribar a ser utilitzat per atemptar en llocs o monuments amb gran afluència de públic, hauria provocat uns danys d’enormes dimensions».