cap al primer govern de coalició

EH Bildu assegura que no té pla 'antitamayazo' i s'abstindrà en la investidura de Sánchez

Demanen fer front a la dreta «amb determinació i sense polítiques tèbies»

GRAF7441. MADRID, 05/01/2020.- El candidato a la Presidencia del Gobierno, Pedro Sánchez, observa a la portavoz de EH Bildu, Mertxe Aizpurua, tras una de sus intervenciones en la segunda jornada del debate de su investidura como presidente del Gobierno este domingo en el Congreso de los Diputados. EFE/Juan Carlos Hidalgo

GRAF7441. MADRID, 05/01/2020.- El candidato a la Presidencia del Gobierno, Pedro Sánchez, observa a la portavoz de EH Bildu, Mertxe Aizpurua, tras una de sus intervenciones en la segunda jornada del debate de su investidura como presidente del Gobierno este domingo en el Congreso de los Diputados. EFE/Juan Carlos Hidalgo / Juan Carlos Hidalgo (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La portaveu d’EH Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua, ha assegurat que no tenen pla ‘antitamayazo’ per al Ple d’aquest dimarts, en el qual es produirà la votació definitiva per investir Pedro Sánchez com a president del Govern, més enllà de l’abstenció, i creu que la dreta intentarà fer «descarrilar» el Govern. Per això, ha demanat que se li faci front «amb determinació i sense polítiques tèbies».

En una entrevista concedida a Radio Euskadi, Aizpurua ha apuntat que ella té «un mandat claríssim» de les bases de la coalició i, per això, avui s’abstindran. En aquest sentit, ha apuntat que ells no tenen «cap pla» ‘antitamayazo’, tret del d’abstenir-se per «facilitar i no obstaculitzar» que Sánchez sigui president del Govern. «No avançarem en esdeveniments que encara no s’han produït. Seria absurd dir que no has pensat en aquesta possibilitat (del ‘tamayazo’)», ha afegit.

Després d’assenyalar que EH Bildu és una «força política més», creu que a la dreta li «molesta bastant» que hagi augmentat en nombre de vots, escons i hagi aconseguit grup parlamentari. «En aquest moment, tenim tots els drets que té qualsevol altre grup parlamentari, inclòs el del respecte, que realment no ens en van tenir gaire», ha manifestat.

«Fatal de cultura política a l’Estat» 

Notícies relacionades

En aquest sentit, s’ha referit a l’episodi que es va produir en el ple d’investidura a l’hemicicle, per apuntar que «va ser l’expressió gràfica» de la «falta de democratització i falta de cultura política a l’Estat, fonamentalment, a la dreta».

Segons la seva opinió, és «necessària una pedagogia antifeixista i hi ha molt per fer». De la resposta del candidat del PSOE, Pedro Sánchez, ha destacat el seu «to, veient com estava l’ambient regnant». Quant al tema territorial, creu que ell va replicar «des de la seva clau», que no és la d’EH Bildu, però considera que «es pot parlar» perquè «hi ha un camí a recórrer».