El PSOE defensa que la «consulta no és un referèndum d'autodeterminació»

Ábalos argumenta que la pregunta s'ha de fer als catalans amb l'ordenament jurídic «vigent en aquell moment»

Els socialistes assenyalen que la política «no pot ser una cotilla» i apel·len a «actualitzar» el llegat de la Constitució

20200103 467734 abalosmo 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

A les portes del debat d’investidura, el PSOE surt a defensar l’acord amb ERC, un pacte fortament atacat per la dreta, que acusa els socialistes d’haver cedit a celebrar un referèndum d’independència a canvi de l’abstenció dels republicans per a la reelecció de Pedro Sánchez. Des de Ferraz, entenen que el Govern està obligat a buscar una via que possibiliti obrir una nova etapa per resoldre la crisi política i institucional entre l’Estat i Catalunya, en lloc de derivar el conflicte als tribunals, com durant els mandats de Mariano Rajoy.

Després de la reunió de l’Executiva Federal aquest divendres, el secretari d’Organització, José Luis Ábalos, ha mirat de frenar aquesta campanya d’acusacions. Ha explicat que «una consulta no és un referèndum d’autodeterminació» i ha insistit que seure a «debatre possibilitats» des de la llibertat i sense vetos  per desenquistar el conflicte no implica acceptar la proposta de l’altra part.

El PSOE, recorda Ábalos, continua estant en contra d’una consulta d’independència. «No estem a favor de l’autodeterminació, però això no vol dir que no puguem arribar a un punt que defensi [...] la convivència al nostre país». Des d’aquesta reflexió, ha apel·lat a «actualitzar el llegat» de la Constitució i ha assenyalat que la política i el parlamentarisme no poden «ser una cotilla». 

Els socialistes es comprometen al fet que tot el que creï la taula entre governs respectarà l’ordenament jurídic i democràtic «vigent en aquell moment». Si no fan referència expressa al terme ‘Constitució’ i fan servir la fórmula «ordenament jurídic» en l’acord amb ERC, ha explicat, és perquè és una referència «més inclusiva».

Ábalos ha defensat que la consulta es realitzi a Catalunya i no a tot el territori estatal, perquè són assumptes que afecten els catalans. «Els estatuts d’autonomia no els voten tots els espanyols, sinó els concernits. Si fos la Constitució, votarien tots els espanyols. No estem plantejant res per fora del que els procediments legals estableixen. Si afecten l’àmbit català no tenen per què votar els altres. Les consultes van en funció de l’àmbit que correspon», ha plantejat. 

José Luis Ábalos

SECRETARI ORGANITZACIÓ PSOE

«Hem de buscar acords que suscitin més adhesió dels catalans, no dividir Catalunya. Per a això es fa la consulta»

Notícies relacionades

Pel PSOE, la taula de governs ha de buscar acords que suscitin més adhesió de la societat catalana. «No dividir Catalunya. Per a això es fa la consulta, perquè se senti la majoria de la societat catalana concernida. I perquè també és una manera de superar aquesta crisi política», ha resumit. 

El PSOE també ha confirmat, com va avançar aquest diari, que les negociacions amb ERC han inclòs acords en temes socials, que finalment no es van detallar en el document fet públic aquest dijous, perquè els dos partits han decidit aprofundir en aquests temes en una comissió al Congrés. Entre els aspectes en els quals hi ha entesa hi ha la derogació de la reforma laboral i de la ‘llei mordassa’, i el dret a l’eutanàsia