CONCENTRACIÓ INDEPENDENTISTA

Unes 2.000 persones clamen «Torra sí, Sánchez no» a les portes de Palau

L'ANC treu la bandera espanyola i torna a penjar la pancarta pels presos

zentauroepp51569233 torra200103194329

zentauroepp51569233 torra200103194329 / Robert Ramos

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La inhabilitació del president Quim Torra es va barrejar amb les crítiques furibundes a ERC des de l’independentisme més impacient per haver aprovat aplanar la investidura a Pedro Sánchez, una decisió vigent ara per ara. Càntics com «Torra sí, Sánchez no» o «Amb gent a la presó no hi ha negociació» van ressonar en una plaça de Sant Jaume plena de persones que van acudir a la trucada d’emergència de l’ANC, que va impulsar una mobilització urgent a les portes del Palau de la Generalitat per acompanyar el president.

Torra havia convocat a la mateixa hora un Consell Executiu extraordinari però va voler fer la seva ofrena als manifestants. Passar el testimoni. Es va dirigir a la multitud i va oferir a la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, la pancarta amb el missatge Llibertat presos polítics i exiliats / ‘Free political prisoners and exiles’ que ell no va voler retirar del balcó de la façana de Palau durant la campanya electoral, fet que li va costar una condemna d’inhabilitació d’un any i mig per un delicte de desobediència. Una sentència que encara no és ferma però que va servir a la JEC per vetar-lo de forma exprés. 

Uns representants de l’ANC van pujar a penjar altre cop el cartell i, segons fonts de l’entitat, van pujar al terrat i van treure la bandera espanyola. L’eufòria de les 2.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, congregades va durar 17 minuts. Es va tornar a posar i l’ANC es va queixar. Fonts del Govern van assegurar que va ser un «problema greu de seguretat». La multitud va respondre amb crits de «president, al balcó» i «Torra president, Catalunya independent». 

Ratificar el president

Notícies relacionades

Paluzie va ser molt contundent amb ERC durant el seu discurs i va dir que ja havia «advertit» dels «perills» que «part de l’independentisme» pactés amb el PSOE. A més, va apuntar que l’acord hauria d’incloure el fet que el PSC ratifiqui Torra com a president. 

La concentració es va dissoldre sense incidents, però l’ANC va cridar a acudir aquest dissabte a les 17 hores a les portes del Parlament.