REUNIÓ A PALAU

Torra avisa a Aragonès que l'acord ERC-PSOE «no té el vistiplau del Govern»

El vicepresident insta, sense èxit, el president a «defensar junts l'autodeterminació» en la taula de negociació amb l'Estat

20200102 467621 torraaragonese 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Agencias

Quim Torra Pere Aragonès mantenen les seves discrepàncies davant de l’acord d’ERC i el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez després de la reunió que tots dos han mantingut a primera hora d’aquest dijous per intentar calmar els ànims arran del malestar sorgit a JxCat per aquest acord. El president ha carregat contra el pacte i contra la manera com els republicans l’han negociat, i ha afirmat que l’acord «no té el vistiplau del Govern». Per la seva banda, el vicepresident i coordinador general d’ERC ha demanat sense èxit a Torra que participi en la taula de negociació amb l’Estat i defensin «junts» el dret a l’autodeterminació.

En la reunió, que ha durat 45 minuts, Torra ha demanat explicacions a Aragonès sobre l’acord i li ha recordat que «qualsevol acord amb el Govern d’Espanya ha de ser gestionat i validat per la presidència del Govern». «No es pot negociar res amb el Govern espanyol al marge dels acords del Govern», ha recriminat Torra a Aragonès, segons fonts de l’Executiu català, que apunten que Torra «no es mourà» de la posició de reclamar «l’exercici del dret a l’autodeterminació, el final de la repressió i l’amnistia».

En el seu missatge a Aragonès, el president ha remarcat que les negociacions amb l’Estat «han de permetre una votació clara sobre la independència» i ha esmentat les mobilitzacions independentistes, que han sigut, ha dit, per la independència, no per un nou Estatut ni per una millora de l’autogovern.

Notícies relacionades

Ha conclòs, doncs, que «queda clar que l’acord ERC-PSOE no té el vistiplau del Govern», que no l’assumeix com a propi. «És un acord entre partits», ha conclòs.

Per la seva banda, Aragonès ha intentat, com s’aprecia sense èxit, convèncer Torra de les bondats de mantenir una estratègia unitària i aprofitar els termes de l’acord que ERC i el PSOE han pactat.  El dirigent republicà ha demanat al president que «defensin junts l’autodeterminació a la taula de negociació amb l’Estat».