La justícia belga suspèn l'euroordre contra Puigdemont i Comín

L'oficina de l'expresident assegura que Bèlgica reconeix la seva immunitat com a eurodiputats i procedeix a suspendre l'ordre d'extradició del jutge Llarena

20200102 467649 puigdemonteuroordene 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La justícia belga ha suspès l’euroordre del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena contra Carles Puigdemont i Toni Comín al considerar que tenen immunitat com a eurodiputats, segons ha informat l’expresident a través d’un missatge en anglès a Twitter. 

«La justícia belga reconeix la nostra immunitat i decideix suspendre l’ordre d’extradició», ha escrit. Puigdemont afegeix que «encara estem esperant l’alliberament de Junqueras, que té la mateixa immunitat que nosaltres».

En el seu missatge, Puigdemont insta Espanya a «actuar de la mateixa manera que Bèlgica i a respectar la llei», en al·lusió a la sentència del Tribunal de Justícia de la UE que va reconèixer la immunitat de Junqueras com a eurodiputat i que va obrir la porta que Puigdemont i Comín també s’hi poguessin acreditar.

Segons un comunicat de l’oficina de l’expresident, «la justícia belga ha tornat a frenar l’intent d’extradició de Puigdemont i de Comín, perquè els reconeix la immunitat a l’haver sigut elegits membres del Parlament Europeu en les últimes eleccions». Afegeix que el jutge aixeca totes les mesures cautelars dictades quan es va tramitar l’euroordre. 

El comunicat recorda que «era el tercer intent de la justícia espanyola» d’extradir Puigdemont i Comín i que «de moment queda parat fins que arribat el cas sigui el Parlament Europeu qui els retiri la immunitat».

Notícies relacionades

A mitjans de desembre, el jutge va ajornar al 3 de febrer la vista sobre l’euroordre contra Puigdemont, Comín i l’exconseller Lluís Puig, a l’espera de la resolució del TJUE sobre la immunitat dels dos primers. Després de la decisió del TJUE del 19 de desembre, ara el jutge belga manté la vista del 3 de febrer només per a Puig.

Puigdemont i Comín van trepitjar el 20 de desembre els edificis de l’Eurocambra per primera vegada. Van rebre una credencial provisional després que la justícia europea els donés llum verda per iniciar els tràmits per convertir-se en parlamentaris europeus. Uns tràmits que inclouen la renúncia de l’acta de diputats en el Parlament i que preveuen finalitzar durant la primera setmana de gener per poder assistir al pròxim ple a Estrasburg, el 13 de gener. Si obtenen la credencial definitiva, Puigdemont i Comín disfrutaran de les mateixes prerrogatives que la resta d’eurodiputats, entre aquestes, un sou de gairebé 7.000 euros al mes.