EL TAULER CATALÀ

La nova vida de Puigdemont com a eurodiputat

7.000 euros al mes, dietes, transport i immunitat, entre les prerrogatives dels membres de l'Eurocambra

L'expresident i Comín esperen poder finalitzar els tràmits a principis de gener per poder assistir al ple del dia 13

zentauroepp51453223 puigdemont comin191220125555

zentauroepp51453223 puigdemont comin191220125555 / Nazaret Romero

2
Es llegeix en minuts
Berta López

Set mesos després de la celebració de les eleccions europees,el 20 de desembre Carles Puigdemont i Toni Comín van trepitjar els edificis de l’Eurocambra per primera vegada. Els exmembres del Govern van rebre una credencial provisional després que la justícia europea els donés llum verda per iniciar els tràmits per convertir-se en parlamentaris europeus. Uns tràmits que inclouen la renúncia de l’acta de diputats en el Parlament i que preveuen finalitzar durant la primera setmana de gener per poder assistir al pròxim ple a Estrasburg, el 13 de gener. Si obtenen la credencial definitiva, Puigdemont i Comín disfrutaran de les mateixes prerrogatives que la resta d’eurodiputats, entre aquestes, un sou de gairebé 7.000 euros al mes.

Immunitat

Els membres de l’Eurocambra disfruten en territori nacional «de les immunitats reconegudes als membres del Parlament del seu país» i a la resta d’Estats membre «d’immunitat davant tota mesura de detenció i tota actuació judicial» segons recull el protocol sobre els privilegis i les immunitats de la Unió Europea. El mateix protocol especifica, no obstant, que aquesta immunitat no pot invocar-se en cas de «flagrant delicte».

Llibertat de moviment

El mateix text recull la llibertat de moviment dels diputats «quan es dirigeixin al lloc de reunió». D’altra banda, segons el reglament intern, la Unió Europea expedirà als diputats que ho sol·licitin un salconduit per a la lliure circulació pels països de la Unió i els que reconeguin la validesa del salconduit.

Gairebé 7.000 euros al mes més dietes

El sou brut mensual dels eurodiputats és de 8.757,70. Després de la deducció d’un impost de la Unió Europea i l’assegurança d’accidents, la xifra ascendeix a 6.824,85, una quantitat que està molt per sobre dels sous dels diputats del Parlament i del Congrés. La majoria de països també obliguen a pagar un impost nacional, cosa que fa que el salari net final variï d’un país a l’altre.

A més del sou, els eurodiputats perceben una dieta fixa diària de 320 per cobrir les despeses relacionades amb el dia a dia a Brussel·les i Estrasburg. A part, els membres electes també tenen dret al reembors dels costos del trajecte, allotjament i altres despeses dels viatges fins a un màxim anual de 4.454

I encara hi ha una tercera dieta, la de «despeses generals», destinada a cobrir el lloguer d’oficines, factures telefòniques, la compra de material informàtic o organització de conferències i que ascendeix a 4.513 al mes. Una dotació –la més polèmica– que els diputats no estan obligats a justificar, malgrat que l’Estatut dels diputats explicita que les dietes no poden constituir «una retribució encoberta»

Assistents, despatx i vehicle oficial

Notícies relacionades

Els eurodiputats tenen dret a contractar els seus assistents i becaris, sempre que els costos derivats d’aquest personal no ascendeixin a més de 24.943 euros mensuals. Cada eurodiputat pot comptar amb tres (de vegades quatre) assistents acreditats a Brussel·les i Estrasburg, a més dels assistents locals «que els assisteixen en els Estats membres on han sigut elegits».

A més de la possibilitat de disposar d’assistents i becaris, els diputats de l’Eurocambra també compten amb un despatx personal i una oficina per als assistents, material d’oficina, vehicles oficials i espais per fer activitats.