El ple d'investidura de Sánchez serà el 4, 5 i 7 de gener

Meritxell Batet formalitzarà aquest dijous la convocatòria oficial de la sessió al Congrés

Els socialistes decideixen esperar el Consell Nacional del 2-E d'ERC per evitar riscos

zentauroepp51210749 madrid  04 12 2019 politica    reunion de la nueva mesa del 191206233439

zentauroepp51210749 madrid 04 12 2019 politica reunion de la nueva mesa del 191206233439 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Cap d’Any arriba amb el Govern encara en funcions, però amb la incògnita aclarida de quan serà la reelecció de Pedro SánchezreeleccióPedro Sánchez. Fonts parlamentàries han anunciat aquest dimarts que el ple d’investidura al Congrés dels Diputats se celebrarà finalment el 4, 5 i 7 de gener. Tot i que l’equip presidencial va intentar fins a última hora d’aquest dilluns que la votació definitiva pogués fer-se la tarda de la cavalcada de Reis, finalment els socialistes han decidit no arriscar-se amb ERC i esperaran que el partit independentista aprovil’abstenció  en la reunió del seu Consell Nacional, aquest dijous, 2 de gener. Amb aquest escenari aclarit, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, cursarà la convocatòria oficial del ple. L’endemà, el divendres 3, el PSOE celebrarà la seva comissió executiva federal per avalar el pacte amb ERC.

L’anunci sobre la data de la investidura arriba amb prou feines unes hores després que Sánchez rubriqués els seus altres pactes amb Podem i el PNB, a més d’aconseguir el compromís dels partits minoritaris.

Segons el calendari anunciat, la sessió plenària començarà el dissabte 4. No hi ha confirmació oficial però fonts parlamentàries suggereixen que es podria començar aviat al matí, cap a les 9 hores, per evitar que la primera votació sigui molt entrada la vigília de Reis. El ple arrencarà amb el discurs de Sánchez, que no té límit de temps, tot i que solen durar prop d’una hora. En la seva intervenció, haurà de detallar les línies estratègiques de l’acció d’un govern que compartirà amb Iglesias, que té les línies mestres detallades enl’acord de coalició que s’ha donat a conèixer aquest dilluns

Notícies relacionades

A continuació, intervindran els líders de la resta de grups, per ordre de més a menys representació. És a dir, Pablo Casado pelPP, Santiago Abascal per Vox, Iglesias per Unides Podem, Gabriel Rufián com a portaveud’ERC i Inés Arrimadas com a representant de Ciutadans.  Sánchez té possibilitat de respondre en qualsevol moment. Segons si intervé després de cadascun d’ells o si agrupa les seves respostes per al final, podran participar en aquesta primera jornada els següents grups o bé ja quedaran per a l’endemà:  Aitor Esteban (PNB), Mertxe Aizpurua (Bildu), Grup Plural (Junts per Catalunya, Més País-Equo, Coalició Canària, Nova Canàries, Compromís, Bloc Nacionalista Gallec (BNG), el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) i Terol Existeix) i Grup Mixt (Unió del Poble Navarrès (UPN), Fòrum Astúries i la CUP).

El diumenge 5, després de totes les intervencions, Sánchez se sotmetrà a una primera votació que no superarà perquè necessita majoria absoluta. El ple quedarà suspès les 48 hores preceptives, fins dimarts 7 de gener. Després d’un breu debat per fixar de nou les posicions es procedirà a la segona votació en la qual, previsiblement, el candidat socialista serà reelegit. És en aquesta segona oportunitat que ERC hauria de passar del ‘no’ al’abstenció  si així ho ratifica el seu Consell Nacional. En les hores immediatament posteriors es donarà a conèixer la formació del Govern, el primer de coalició després de la tornada de la democràcia.