CONSELL DE MINISTRES

El Govern titlla el PP de partit «antisistema» pel seu «bloqueig»

L'Executiu creu que si l'Advocacia presenta l'escrit dilluns, Sánchez podria ser investit abans de Reis

Atribueix el retard en la institució que depèn de Justícia al «canvi doctrinal» de la sentència del TJUE

undefined51509440 madrid  27 12 2019  politica  isabel celaa durante la rueda 191227143211

undefined51509440 madrid 27 12 2019 politica isabel celaa durante la rueda 191227143211 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La negociació amb ERC s’ha vist frenada per la recent sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que va reconèixer la immunitat d’Oriol Junqueras com a europarlamentari en contra del mantingut pel Tribunal Suprem, que el va condemnar a 13 anys de presó. Però el Govern segueix confiant en una investidura imminent de Pedro Sánchez. Ja no abans que acabi l’any, com volia el líder socialista, però sí entre el 2 i el 5 de gener. L’escenari que maneja l’Executiu és que el pròxim dilluns, 30 de desembre, l’Advocacia de l’Estat presenti davant del Suprem el seu informe davant de Junqueras i que acontenti els republicans, de manera que garanteixin la seva abstenció i Sánchez pugui ser reelegit en la primera setmana del 2020. Però a la Moncloa ja s’evita posar cap data.

Perquè no hi ha pla alternatiu a aquesta suma, que al costat de l’aval d’ERC necessita el suport d’Unides Podem (amb qui els socialistes governarien en coalició) i dels grups minoritaris. La portaveu del Govern, Isabel Celaá, s’ha esforçat a carregar contra el PP aquest divendres, després del Consell de Ministres, qualificant al partit de Pablo Casado d’«antisistema»  per negar-se a facilitar que Sánchez deixi d’estar en funcions.

«Formar Govern és responsabilitat de tots els grups polítics. Tots som responsables que les institucions es posin en funcionament. Necessitem el Govern, però també necessitem l’oposició. El bloqueig perquè sí que és propi de forces antisistema, no de partits amb vocació institucional», ha dit Celaá des del Palau de la Moncloa. La també ministra d’educació ha evitat personalitzar la crítica en el PP, però ha deixat clar que es referia als conservadors, que per esquivar la pressió perquè s’abstinguin, com va fer el PSOE el 2016 davant de la investidura de Mariano Rajoy, aposten ara perquè Cs i Navarra Suma recolzin Sánchez. Per a Celaá, aquesta fórmula és un «cant de sirena irreal». El PP, al continuar «instal·lat en el bloqueig», s’està «desentenent de les necessitats del país».

Els temps

Així que tot passa per ERC, el que significa que tot passa per l’Advocacia de l’Estat, ja que els republicans han deixat clar que no firmaran cap pacte, que en principi ja està encarrilat i conté una taula de negociació entre l’Executiu i la Generalitat per abordar el «conflicte polític» a Catalunya, fins que aquesta institució presenti el seu informe davant del Tribunal Suprem, que és qui ha de prendre la decisió final sobre Junqueras. ERC busca així un gest per part de l’Executiu i a la Moncloa estan disposats a ser «sensibles», però potser no tant com reclamen els republicans. Per això tot s’ha retardat. Però el Govern creu que encara hi ha temps perquè Sánchez sigui reelegit abans de Reis, tot i que això signifiqui que la segona votació d’investidura sigui a la tarda del 5 de gener, amb Madrid col·lapsada per la tradicional Cavalcada.

Notícies relacionades

«Si l’Advocacia presenta l’escrit dilluns donaria temps físic per a una investidura al més aviat possible. Però prefereixo no dir cap data», ha assenyalat Celaá. Els temps de la institució estan sent més dilatats que els de la Fiscalia. Malgrat que el Suprem va donar un termini per presentar els informes als dos organismes que s’acaba el 2 de gener, el ministeri públic va fer el pas dijous passat, hores després de conèixer-se la sentència del TJUE. L’Advocacia encara no ho ha fet.

«La sentència del TJUE és nova, canvia la doctrina. Fins aleshores era que cada Estat adoptava la fórmula que millor entengués per considerar que algú és europarlamentari. La sentència ha deixat clar que es té immunitat des que és proclamat. Aquest canvi doctrinal requereix un estudi profund, que és el que està fent l’Advocacia», ha assenyalat Celaá, donant a entendre que les reflexions a l’Advocacia són més intenses que a la Fiscalia. «El Suprem els ha donat temps i l’advocacia els utilitza. La fiscalia no els ha utilitzat», ha conclòs la portaveu.