Fiança per a un cinquè CDR, el primer del «nucli» d'explosius

L'Audiència Nacional matisa que les substàncies precursores trobades als investigats «no són en si mateixes explosius»

La fiscalia demana a la Sala que rectifiqui la interlocutòria en la qual fixa una fiança de 10.000 euros a l'atribuir-li que no s'oposa a la mesura

a

a

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Sala Penal de l’Audiència Nacional ha introduït una important novetat entre les circumstàncies per les quals han o de seguir o no a la presó els membres dels CDR detinguts al setembre per delictes de pertinença a organització terrorista, fabricació i tinença d’explosius i conspiració per cometre estralls. Ho ha fet al permetre que pugui sortir de presó amb una fiança de 10.000 euros Alex Codina, considerat del «nucli productor» d’explosius de l’Equip de Resposta Tàctica (ERT), segons ells mateixos s’autodenominaven. 

El tribunal declara que les substàncies precursores que es van trobar en el seu poder «no són en si mateixes explosius», per la qual cosa estén a tots els arrestats el criteri de la fiscalia pel qual no s’oposava que quedessin lliures sota fiança els qui no els van manipular. La Sala afirma que «l’objectiva inexistència d’explosius en poder de Codina» fa que «la seva situació en aquest aspecte no difereixi dels altres tres encausats» als quals ja va imposar fiances de 5.000 euros amb l’aquiescència fiscal: Eduard Garzón, Xavier Buigas i Guillem Xavier Duch, al qual fins i tot se’l considera capitost de la presumpta cèl·lula terrorista.

El ministeri públic no comparteix aquest criteri i ja ha demanat la Sala que rectifiqui, perquè ell només és partidari d’imposar fiances als que no tenien si més no precursors. El tribunal afirma per error en la seva interlocutòria que també era partidari d’una fiança per a Codina.

De moment Jordi Ros i Germinal Tomás Aubeso són els únics en presó incondicional, tot i que la seva situació s’haurà de revisar a partir del nou criteri, si ho confirma després de contestar al fiscal. La interlocutòria explica que va obtenir del jutjat les substàncies trobades al domicili de Codina «sense trobar en la pericial elaborada per dos tècnics del Grup de Desactivació d’Explosius de la Guàrdia Civil de Barcelona referència a l’existència d’explosius i sí únicament de substàncies que degudament barrejades i seguint els corresponents procediments tècnics poguessin arribar a convertir-se en explosius (precursors)».

Admet que també disposava de «documents amb informació per elaborar explosius», però destaca que no es va arribar a trobar en el seu domicili «termita», sinó precursors de l’explosiu, per això ni tan sols necessita valorar les declaracions de descàrrec de Codina, consistents en el fet que utilitza aquestes substàncies per la seva feina de restaurador.

Una altra fiança

A més, la jutge María Tardón, en substitució del seu company Manuel García-Castellón, ha procedit a deixar en llibertat sota fiança de 5.000 eurosFerran Jolis.

Ferran Jolis / ARXIU

Notícies relacionades

Quan la Secció Segona de la Sala Penal va acordar la posada en llibertat de Duch, Buigas i Garzón era només qüestió de temps que el criteri no se li apliqués a ell, ja que tampoc va manejar les substàncies potencialment explosives. Ell va ser qui va declarar davant del jutge que volien crear un canal de comunicació segura entre l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el seu successor, Quim Torra, i que aquest els acompanyaria el dia D a la presa del Parlament.

El col·lectiu Alerta Solidària, en el qual s’integren els seus advocats, han difós a través de Twitter un número de compte per reunir diners per poder abonar la quantitat fixada.