PRIMERA ENTREVISTA DESPRÉS DE LA DECISIÓ DEL TJUE

Junqueras: «No s'ha de parar la negociació en cap cas»

«Ens hem guanyador el dret a tornar a intentar-ho quan tinguem majories àmplies i repetides en el temps», afirma el líder d'ERC

zentauroepp48244955 castro190520121055

zentauroepp48244955 castro190520121055 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
ACN

El líderd’ERC, Oriol Junqueras, s’ha referit aquest divendres, en la seva primera entrevista després de la sentència del TJUE que reconeix la seva immunitat com a eurodiputat, alscontactes amb el PSOE per a la investidura. Ha assenyalat que «la negociació no s’ha de parar en cap cas, independentment que jo sigui o no a la presó».  Així mateix, Junqueras considera que la decisió de la justícia europea dona una «segona oportunitat» al’independentisme. «Ens hem guanyat el dret a tornar a intentar-ho», tot i que ha vinculat aquest nou intent al moment que tinguin «majories clares i repetides en el temps».

Les paraules de Junqueras avalant els contactes amb el PSOE es produeixen hores després que ERC anunciés que congela les negociacions amb els socialistes a l’espera d’un gest de l’Advocacia de l’Estat.

A l’entrevista a Catalunya Ràdio, Junqueras ha explicat que va rebre amb «prudència i serenitat» la sentència del TJUE i ha apuntat que el Tribunal Suprem pot acabar decidint que no aplica la sentència malgrat que aquesta sigui «explícita i clara».

«Res del que vam fer era delicte. No només era legítim, sinó que era legal. Ens hem guanyat el dret de tornar a intentar-ho», ha afirmat Junqueras sobre la sentència de la justícia europea. «Assumim els riscos del que implicava intentar-ho i un d’aquests riscos era la presó, i aquí som», ha dit.

Majories reiterades de més del 50%

Ha posat èmfasi en el fet que aquest nou intent de l’independentisme s’ha de produir quan hi hagi «majories clares i repetides en el temps, tant en nombre de vegades que les urnes ho corroborin com en l’exposició del projecte que es pretén». Ha concretat que aquest intent s’ha de fer quan, en diverses eleccions, en la majoria del territori català se superi el 50% de vot independentista. «Si això es produeix en repetides eleccions i no hi ha dubtes, les institucions estan obligades a canalitzar aquesta voluntat de la ciutadania i a assumir les conseqüències jurídiques i legals, sempre en un context de multilateralitat, perquè això afecta les institucions catalanes, espanyoles i europees», ha afirmat.

A la pregunta sobre si ERC ha renunciat a la unilateralitat, com va dir el secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, cosa que ha provocat el malestar dels negociadors republicans, Junqueras ha assenyalat que «qui hauria d’abandonar la unilateralitat de la judicialització i de la repressió hauria de ser l’Estat» i ha recordat que ell sempre ha sigut «multilateralista».

«Vull ser en el suplicatori de l’Eurocambra»

Sobre si es veu com a eurodiputat, Junqueras ha afirmat que seria un plaer ocupar el seu escó al Parlament Europeu per poder defensar la independència de Catalunya i afrontar els reptes que té la UE, com el canvi climàtic, la feminització de la societat i el «repte majúscul demogràfic». Així mateix, ha apuntat que li agradaria ser a l’Eurocambra si es vota el suplicatori per aixecar-li la immunitat. 

Notícies relacionades

«I vull veure com voten els meus companys mirant-me als ulls. Vull veure què voten. Vull preguntar-los mirant-los als ulls si creuen que he de ser a la presó», ha dit. I ha al·ludit a l’eurodiputada del PP Dolors Montserrat: «A Dolors Montserrat, que deia que jo havia de ser a la presó. Que m’ho digui mirant-me als ulls. ¿Podria? Jo estaria encantat d’escoltar la seva resposta».

Amb referència a la sentència del TSJC que inhabilita Quim Torra, Junqueras s’ha limitat a afirmar que «demostra el nivell de la justícia a Espanya».