cap a la investidura

Sánchez veu en el triomf de Junqueras una «oportunitat» per al pacte

El Govern creu que la sentència del TJUE mostra que la «via política» és el camí per resoldre el conflicte

L'Executiu central confia en un acord aquest any tot i que l'Advocacia no es pronunciarà fins a la setmana que ve

snchez-consejo

snchez-consejo / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El Govern central assumeix que el món independentista està vivint com una gran victòria la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i que aquesta eufòria pot implicar una dosi extra de pressió social sobre ERC en un moment extremament delicat. Per conjurar aquest risc, l’Executiu il·lumina la seva aposta per la «via política» com a via de resolució del conflicte territorial. La Moncloa apel·la als republicans perquè, en lloc de convertir la sentència de Luxemburg en un«obstacle»,l’«aprofitin» com una«oportunitat»per negociar un acord d’investidura  que obri una nova etapa de diàleg que posi fi a l’«herència» judicial que va deixar la gestió del PP en la crisi amb Catalunya. Des de la prudència, després de les patinades dialèctiques que han incendiat una setmana diabòlica, el Govern continua confiant que el ple de reeleccióde Pedro Sánchez se celebri abans que acabi l’any o acabat d’estrenar el 2020.

Els socialistes miren directament aOriol Junqueras. Les seves paraules, en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què va apostar per no aturar la negociació per molta sensació de victòria que impliqués la sentència del TJUE, van causar un gran alleujament en el Govern central, que va arribar a la conclusió que, més enllà de la decisió formal de l’executiva dels republicans que congelava les converses, continuava bategant la voluntat d’arribar a un acord.

En realitat, més enllà de la gesticulació gairebé obligada a les portes del congrés d’ERC (aquest dissabte), el partit independentista i l’Executiu deixen el mateix missatge. «Valorem la sentència com una oportunitat. Els posem amb safata el canvi de via, passar de la judicialització a fer política», defensava el president d’ERC al Parlament, Sergi Sabriá. «No convertim en obstacle el que no ho és,aprofitem l’oportunitatque se’ns presenta amb la sentència del TJUE» per tornar a la «via política», va respondre unes hores després la portaveu governamental,Isabel Celaá,que va evitar parlar de negociació congelada i va subratllar la posició del líder d’ERC com a criteri guia. «Si aquest ànim [de tornar al curs de la política] és adequadament compartit, com sembla per les declaracions del senyor Junqueras, això arribarà a bon port», va aventurar.  

Notícies relacionades

Va deixar clar que a la Moncloano han tirat la tovallolai que tot i que la sentència del TJUE suposa algun «detall» si s’aixeca la mirada el pacte continua estant a l’abast abans que acabi l’any. Els terminis són possibles però complicadíssims, sobretot tenint en compte que l’Advocacia General de l’Estat,dependent del Govern, no presentarà les seves al·legacions a la resolució de Luxemburg al més aviat fins dilluns. Segons Celaá, els serveis jurídics estanestudiant «profusament»la sentència europea, que inclou 24 pàgines. ERC confia que aquest òrgan faci un gest de bona voluntat i s’alineï amb les tesis del TJUE, que va determinar que Junqueras era europarlamentari i disposava d’immunitat des del 13 de juny.

«La sentència obliga a mirar de cara el problema de fons», admeten fonts socialistes, que insisteixen que el TJUE «ha il·luminat» quin ha de ser el camí cap al pacte perquè ha deixat clar «quin és l’escull principal».