audiència nacional

En llibertat sota fiança de 5.000 euros tres dels CDR detinguts

L'Audiència Nacional rebaixa la garantia proposada pel fiscal per les seves circumstàncies econòmiques

La Sala Penal encara té pendent resoldre el recurs d'un quart pres, vinculat als explosius

foto 3548539

foto 3548539

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Sala Penal de l’Audiència Nacional ha estimat en part els recursos de tres dels CDR presos des del setembre per delictes d’integració en organització terrorista, conspiració per cometre estralls i fabricació i tinença d’explosius, i els ha permès sortir de la presó mitjançant el pagament d’una fiança de 5.000 euros, quantitat una mica inferior als 9.000 que va acceptar la fiscalia per a qui no manejava les substàncies susceptibles de transformar-se en explosius. Tresvan abandonar poc després de les 21.00 hores la presó de Soto del Real (Madrid).

Són Eduard Garzón, Xavier Buigas i Guillem Xavier Duch, al qual paradoxalment es considera capitost de la presumpta cèl·lula terrorista desarticulada que denominaven Equip de Resposta Tàctica (ERT). Una vegada en llibertat han de comparèixer setmanalment al jutjat, no poden sortir del país i han de fixar telèfon, domicili i persona de contacte per a les comunicacions judicials. El recurs de l’Àlex Codina, considerat del «nucli productor» d’explosius, encara no s’ha resolt, fet que fa augurar que continuarà pres.

En la vista, el fiscal va demanar que continuessin presos, però a l’informar dels recursos dels tres primers va admetre la possibilitat que s’imposessin fiances. L’acusació popular exercida per l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACTOV) va defensar la presó.

Sense vulnerar drets

La Sala descarta totes les vulneracions de drets al·legades per les defenses i considera que el Jutjat Central d’Instrucció 6 ha complert «sobradament i, escrupolosament» amb el dret a la tutela judicial efectiva en la seva segona ordre de presó després que el primer fos anul·lat per haver privat els detinguts d’elements essencials per a la seva defensa

Notícies relacionades

El tribunal explica que la presó provisional persegueix assegurar la presència de l’inculpat en el procés i evitar la destrucció o manipulació dels mitjans de prova. Per això la «rellevant probabilitat de culpabilitat que es presenta» en aquest cas no és suficient per mantenir-los presos.

Afegeix que es poden adoptar mesures cautelars menys costoses donat el provat arrelament personal, familiar, social i econòmic que presenten, cosa que determina una «minoració molt significativa del risc de fuga». I sober l’ocultació o destrucció de proves, els jutges diuen que ja han sigut practicades gairebé la totalitat de les proves que inculpen els encausats, per la qual cosa no existeix la possibilitat que entorpeixin, dificultin o retardin la investigació.