EL LABERINT CATALÀ

Torra s'enreda amb els pressupostos del Govern

El president anuncia al Parlament xifres errònies de despesa social per al 2020

Presidència nega que el cap de l'Executiu busqui protagonisme en la negociació

zentauroepp51414204 grafcat9008 barcelona 17 12 2019   el presidente de la gener191217173137

zentauroepp51414204 grafcat9008 barcelona 17 12 2019 el presidente de la gener191217173137 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual / Xabi Barrena

Transcorria sense massa sobresalts el ple monogràfic sobre igualtat al Parlament quan, d’improvís, el president, Quim Torra, va decidir encapçalar els rèdits de tenir mig resolt el sempre delicat assumpte dels pressupostos de la Generalitat i aconseguir el protagonisme que fins ara no havia tingut en aquesta qüestió. Així, Torra va començar a abocar xifres sobre la futura despesa pública de la Generalitat, però amb un matís. Segons confirmen les dues parts que sí que han negociat els comptes, la Conselleria d’Economia i els comuns, les xifres aportades pel president eren «provisionals i inexactes».

Dit d’una altra manera, no només no hi ha un acord tancat sobre la despesa, i per tant, les xifres que hagués aportat mai haurien sigut definitives, sinó que, a més, eren errònies, per pertànyer a ‘fotografies’ passades de la negociació. Això és, eren imports que es van estudiar tant en les converses per als comptes del 2020, però a l’inici, com per a les del 2019, que finalment no van ser aprovats.

En concret, Torra va encertar una sola xifra, la dels900 milions d’euros més a sanitat –un quart per a l’atenció primària–, que ja es va anunciar fa unes setmanes. Però en la resta es va equivocar: 11 milions per a menjadors, recuperar el finançament de les guarderies amb 30 milions d’euros i reservar-ne 12 milions a la igualtat de gènere i la violència masclista.

70 milions, i no 30

De fet, la líder de Catalunya en Comú-Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha confirmat en una entrevista a EL PERIÓDICO que s’havia arribat a un pacte per destinar 70 milions d’euros a guarderies. Fonts dels comuns assenyalen que aquesta xifra és una prova que Torra no està al dia de les negociacions i que 40 milions de diferència «no és una distracció». Que la xifra per a guarderies és de fa més d’un mes. La confluència atribueix el gest de Torra «a disputes en el si del Govern per capitalitzar mesures».

Economia, és a dir, ERC, sempre més cauta, es va abstenir de valorar el motiu d’aquesta arrencada del president, tot i que fonts de la conselleria atribueixen l’actitud del cap de l’Executiu a un intent per minimitzar el paper de Pere Aragonès, al ser el vicepresident i titular d’Economia, que ha tirat endavant la negociació per part del Govern. De fet, segons fonts coneixedores de les qüestions internes de la reunió de dilluns, Torra ja va voler comparèixer en la roda de premsa que es va oferir per anunciar l’acord en fiscalitat, però finalment va desistir de fer-ho.

Bona sintonia amb ERC

Notícies relacionades

L’entorn de Torra nega que el president pretengués comparèixer al costat d’Aragonès, perquè ja hi va intervenir la consellera i portaveu del Govern, Meritxell Budó. Fonts de Presidència admeten que pugui sorprendre el context, un ple monogràfic del Parlament dedicat a la igualtat de gènere, i accepten que xifres com la de la inversió en guarderies són susceptibles de modificar-se en els pròxims dies (encara que, de fet, sigui un pacte tancat i que no es modificarà).

Torra pretenia, segons el seu entorn, explicar que les polítiques d’igualtat del Govern són transversals. I el seu objectiu, sempre segons aquestes fonts, no era robar protagonisme a Aragonès perquè el pressupost és de tot el Govern. Torra treu pit, això sí, i s’atribueix moments decisius de l’elaboració pressupostària, com el fet de desencallar la negociació sobre la situació dels metges.