Errejón i Baldoví veuen amb optimisme la negociació PSOE-ERC

La portaveu parlamentària es reuneix avui, a més, amb el PNB, JxCat i la CUP

De la trobada entre Lastra i Rufián no n'ha transcendit cap informació

46646628 60

46646628 60

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Una setmana abans de la nit de Nadal, les negociacions per aconseguir aprovar la investidura de Pedro Sánchez segueixen a ple rendiment. La portaveu parlamentària del PSOEAdriana Lastra té avui una agenda farcida de reunions amb els representants al Congrés d’ERCel PNBJxCatMés País i la CUP, per buscar la majoria necessària per investir el secretari general socialista i posar en marxa l’acord de coalició que Sánchez i el cap d’Unides Podem, Pablo Iglesias, van firmar fa un mes. 

Els primers a reunir-se amb Lastra han sigut Íñigo Errejón i Joan Baldoví, líders de Més País i de Compromís. Després d’una reunió que ha durat prop d’una hora, els dos dirigents han coincidit a assenyalar que veuen amb optimisme la negociació entre el PSOE i ERC, l’última peça necessària per reelegir Sánchez com a president del Govern. «Sembla que pot sortir bé i que es formi un Govern que tingui sensibilitat per afrontar el conflicte territorial», ha assegurat el polític madrileny. 

No obstant, tant Errejón com Baldoví, han insistit en la necessitat de deixar que les negociacions flueixin al seu ritme. «Ni tenim presses ni les hem demanat», ha dit el cap de Més País. «No s’ha volgut parlar de temps i a mi em sembla perfecte. Més val un acord d’aquí a 15 dies que un desacord la setmana que ve», ha recalcat el diputat de la formació valenciana.

Condicionen el seu recolzament

Malgrat que han mostrat el seu suport a la conformació d’un Govern de coalició entre elPSOE Unides Podem, Errejón i Baldoví han deixat clar que el seu vot favorable en la investidura està condicionat que els socialistes acceptin certes condicions programàtiques. 

Errejón ha presentat a Lastra un document amb tres eixos fonamentals: un de verd, un altre defeminista i un últim relacionat amb la justícia social. En el text s’inclou una reducció del 55% del CO2per al 2030, rebaixar l’edat per votar fins als 16 anys, acabar amb el ‘dumping’ fiscal entre comunitats autònomes... «Quan es confirmi una bona recepció d’aquestes propostes estarem encantats de votar a favor en la investidura», ha sentenciat. 

Notícies relacionades

Per la seva banda, Baldoví ha insistit en la necessitat de posar en marxa una agenda valenciana i de tirar endavant en els pròxims vuit mesos un nou model de finançament autonòmic

ERC i PNB

Lastra també ha mantingut aquest matí una reunió amb el diputat d’ERC Gabriel Rufián. De la trobada, que ha durat 50 minuts, no n’ha transcendit res. Mantenint la discreció que han imposat a les negociacions de les últimes setmanes, els dos partits han preferit guardar silenci. El següent torn és per alPNB i a la tarda serà el deJxCat i la CUP