PLE SOBRE IGUALTAT

El feminisme demana pas al Parlament

El Consell Nacional de les Dones demana a Torra i a la Cambra catalana «abolir el patriarcat»

zentauroepp51415440 grafcat9019 barcelona 17 12 2019   el presidente de la gener191217195526

zentauroepp51415440 grafcat9019 barcelona 17 12 2019 el presidente de la gener191217195526 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’assignatura pendent de la igualtat va irrompre aquest dimarts al Parlament. Els 135 diputats van recollir el testimoni d’un hemicicle ple de dones que al juliol es va fer seva la tribuna per apressar un canvi de prioritats a l’agenda política, i van abordar l’àrdua tasca de passar de les paraules als fets.

El debat va obrir molts fronts, però hi va haver poca concreció. Es va evidenciar una voluntat d’entesa de mínims en el diagnòstic i una gran falta de consens en les polítiques a dur a terme. Això sí, el Govern va prometre actualitzar la llei de violència de gènere per reconèixer legalment la violència institucional i digital contra les dones i el president, Quim Torra, va prometre una reforma legal per definir el consentiment sexual.

La sessió es va inaugurar amb un encàrrec clar: «Abolir el patriarcat». La vicepresidenta segona del Consell Nacional de les Dones, Montse Pineda, va posar deures als socis del Govern i als comuns per garantir un pressupost amb perspectiva de gènere «que no legitimi la desigualtat» i inverteixi en polítiques feministes, i va encomanar a la resta de grups custodiar les seves maniobres i exigir més determinació en aquest assumpte. «Tenim una emergència, que és la de les desigualtats provocades pel patriarcat i que afecta majoritàriament les dones. Tenim una emergència, que és abolir el patriarcat», va alertar.

El procés es va colar en el debat

Notícies relacionades

Tot i que va avisar que sobra retòrica i falten recursos, el xoc entre blocs a compte del procés es va tornar a colar en el debat. JxCat i ERC van aprofitar el ple per retre homenatge a l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i a les exconselleres i exdiputades empresonades o ‘exiliades’; mentre Ciutadans va voler vanagloriar la Constitució com a garant de la igualtat i Espanya com a niu d’oportunitats per a les dones. Igual com el PP, els taronges van criticar la «patrimonialització del feminisme» que, al seu judici, s’adjudica l’esquerra.

El PSC va demanar sortir de les trinxeres que propicien un «debat identitari» perquè «l’agenda feminista és planetària». Els comuns i la CUP van mostrar sintonia i van carregar contra el capitalisme com a motor de desigualtats i van avisar de la regressió de drets que suposa l’auge de la ultradreta. L’únic home que va intervenir en el debat va ser Torra, per defensar que fa falta la implicació dels homes en la lluita feminista. Aquest dijous es votaran les propostes de resolució que presentaran els grups.