ERC no introduirà a la taula amb el PSOE la situació de Junqueras després del TJUE

Els republicans, si la decisió és favorable, reclamaran la situació del seu líder per altres vies

zentauroepp48244955 castro190520121055

zentauroepp48244955 castro190520121055 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Setmana clau per a la negociació per a la investidura de Pedro Sánchez. I un dia marcat en vermell: el de la resolució del TJUE sobre la immunitat d’Oriol Junqueras, dijous. Si una sensació comparteixen totes les fonts consultades és la d’intriga davant de l’absoluta imprevisibilitat de la resolució del tribunal situat a Luxemburg. El ventall és molt ampli, per la qual cosa ningú traça grans plans apostant per un o altre sentit del dictamen. Tot i que, això sí, un mínim de preparació sí que hi ha.

Així les coses, ERC ha preferit mantenir un ritme baix de negociació o, com a mínim, d’acord, justament a l’espera d’aquest dijous, i també, de passada, del 21, dia en què se celebra el seu congrés. La raó és que es desconeix quines noves dinàmiques pot generar aquesta resolució i no volen lligar-se les mans.

Peròen cap cas, apunten fonts del partit, si el TJUE dictamina la vigència de la immunitat de Junqueras, en virtut, per exemple, de la suspensió de la inhabilitació dictada pel Suprem en l’executòria de la sentència, els republicansportaran la qüestió a la taula de negociació amb el PSOE.

«Exigirem que es faci justícia», apunta aquesta veu d’Esquerra, però sense barrejar-la amb la negociació de la investidura.

A la mà del Govern

Notícies relacionades

Les raons són diverses. Abans que res perquè pot passar que allò que demandi ERC no estigui a la mà del poder executiu de l’Estat. També perquè fer-ho podria embolicar unes converses que van sumant avenços a l’espera del pacte final.

I tercer perquè cenyir una investidura a un cas personal, havent-hi diversos exconsellers més a la presó podria suposar un perjudici d’imatge per als republicans. I més perquè ERC ha sigut molt estricta a l’assenyalar que la qüestió nuclear que pot donar o no pas a un acord és només la creació d’una taula entre governs.