Clàssic en el punt de mira del Tsunami

Els Mossos, «preparats» per repel·lir una invasió de la gespa «improbable»

El comissari en cap Eduard Sallent explica que el dispositiu comptarà amb 3.000 efectius i començarà els controls d'accés al matí

En l'operació no participaran antiavalots ni del Cos Nacional de Policia ni de la Guàrdia Civil

ddddd / periodico

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

L’acció de protesta que Tsunami Democràtic prepara per al clàssic, que elFC Barcelona Reial Madrid disputaran aquest dimecres 18 al Camp Nou, ha disparat les elucubracions. «El pitjor escenari», admet el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, seria el de la invasió del terreny de joc per part dels espectadors. Però és una hipòtesi poc «probable» tant per les intencions que ha comunicat Tsunami com per les informacions que té la policia catalana.  

Però per inversemblant que sembli aquesta acció, la policia catalana ha preparat el dispositiu de seguretat del partit tenint-la en compte i preparat per repel·lir-la. Per això, la seguretat privada del club comptarà amb el recolzament d’agents dels Mossos que seran dins de l’estadi i que podran entrar a la gespa per treure els aficionats. Aquells que envaïssin el camp s’enfrontaran a una multa econòmicade fins a 6.000 euros i a sancions internes, i els socis podrien perdre la seva condició. A més de les informacions que tenen els Mossos, aquest càstig també resulta altament dissuasiu per als socis.

El dispositiu per garantir el clàssic està dirigit pels Mossos i Sallent no contempla que hi acabin participant agents del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil. Sí que ho faran de la Guàrdia Urbana de Barcelona, que actuaran per regular una mobilitat molt complicada als voltants a l’estadi. La recomanació als espectadors és que acudeixin amb temps i a peu o amb metro.

Els Mossos activaran filtres a l’exterior des del migdia per detectar objectes que poguessin llançar-se al terreny de joc o armes. Unitats especials com subsol, Tedax o la canina inspeccionaran el recinte i l’exterior. Serà un primer cordó de seguretat que complicarà i alentirà l’afluència al camp. El filtre més interior ja serà dins de l’estadi i allà es revisarà el contingut de pancartes. Si contenen missatges contraris a la llei de l’esport, el club impedirà que puguin entrar. El missatge ‘Spain, sit and talk’ no és contrari a la normativa.

Notícies relacionades

Els Mossos recorden que el partit se celebrarà sota l’amenaça gihadista, que segueix a un nivell de 4 sobre 5 des de fa quatre anys, i que la seguretat serà sobretot per protegir els assistents. Aquest dimecres la dificultat afegida és l’amenaça difusa de Tsunami, i l’operatiu per esquivar-la se centrarà a blindar l’accés principal dels jugadors del Barça i el Madrid, i també de la comitiva arbitral, a l’estadi. El passadís que connectal’hotel Sofía amb el Camp Nou, per on passaran els jugadors amb autobús, estarà completament protegit.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha remarcat que va ser un error anular la data inicial en què s’havia de fer aquest partit, previst per a dissabte de la setmana de greus disturbis immediatament posterior a la publicació de la sentència contra els líders del procés, i s’ha mostrat convençut que els Mossos s’encarregaran que es disputi sense incidents.