DE 60.000 A 35.000 EUROS

El Suprem descompta el temps de presó a Borràs i Mundó de les multes que han de pagar

Al liquidar la seva condemna, l'alt tribunal els resta de la multa imposada els 33 dies de presó i cada vegada que van anar al jutjat

A Santi Vila, que només va passar una nit pres, se li descompten 11.600 euros de la multa de 60.000 imposada inicialment

montajemundoborras

montajemundoborras

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Suprem ha procedit a descomptar als exconsellers Meritxell Borràs i Carles Mundó el temps que va estar pres i les compareixences ‘apud acta’ (que van realitzar al jutjat per demostrar que no fugien). Això suposa que dels60.000 euros que els van ser imposats per un delicte de desobediència hauran d’abonar-ne 35.000, d’acord amb el que ha establert la secretaria de la Sala Segona de l’alt tribunal enexecució de la sentència del procés.

En el cas de l’exconseller Santi Vila, també s’ha procedit a descomptar-li la nit que va passar a la presó fins a reunir la fiança que en un primer moment li va imposar l’Audiència Nacional. En el seu cas, la multa imposada per la seva responsabilitat en el procés ha passat de 60.000 euros a 48.400 euros. Fonts de l’alt tribunal han explicat que per la nit que va ser a la presó se li han descomptat dos dies de multa, mentre que per la retirada del passaport, li ha correspost una rebaixa de 46 i 10 dies més per les vegades que va haver d’anar a firmar al jutjat per garantir la seva subjecció al procediment penal obert.

En el cas de Borràs i Mundó, que van estar 33 dies a les presons madrilenyes d’Alcalá Meco i Estremera, respectivament, aquesta circumstància els ha suposat una rebaixa de 66 dies de la multa, mentre que la retirada del passaport suposa 46 dies menys i 10, les compareixences ‘apud acta’. En total, en el seu cas, la multa que els va ser finalment imposada pel delicte comès s’ha vist reduïda a 35.600 euros.

Mal moral

L’advocada de Borràs, Judit Gené, ha indicat a TV-3 que el Codi Penal ja contempla aquestes compensacions, i és per això que va reclamar que es tinguessin «en compte» les mesures cautelars que havia «patit» Borràs a l’hora de fer el càlcul a l’execució de la pena, tràmit que es realitza amb tots els condemnats a l’hora d’executar la sentència.

Notícies relacionades

Ara, Borràs i Mundó estudien presentar una demanda per mal moral i econòmic, tot i que no té gaires possibilitats de prosperar tenint en compte que finalment van ser condemnats, tot i que per un delicte únicament penat amb inhabilitació i multa, com és la inhabilitació. 

Mundó preveu fer-ho en les pròximes setmanes i encara ha de calcular la quantitat que reclamarà. A TV-3 ha explicat que «no hi ha un paràmetre a aplicar» ja que depèn del mal que ha patit cadascú des de diversos punts de vista, com el familiar.