El Rei encarrega a Sánchez que formi Govern

Iglesias anima ERC que hi hagi Govern abans de final d'any

Garzón demana «paciència» i Asens insta a un pacte abans de Nadal

zentauroepp51328419 rey sanchez191211190436

zentauroepp51328419 rey sanchez191211190436 / Kiko Huesca

5
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Rei ha encarregat al candidat del PSOE i guanyador de les eleccions, Pedro Sánchez, formar Govern. Després dels dos dies de ronda de contactes, el Monarca ha comunicat a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, la seva decisió prop de les nou de la nit.

Els socialistes continuen negociant aquests dies amb ERC una abstenció que és clau per tirar endavant la seva investidura. Si aconsegueixen tancar aquest acord, i després d’haver pactat ja amb Podem la formació d’un Govern de Coalició, Sánchez podrà comunicar a Batet que està en condicions de sotmetre’s a un debat d’investidura i la presidenta de la Cambra baixa convocarà la sessió extraordinària.

«Prudent, però optimista». Així ha dit sentir-se el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, respecte a les negociacions entre el PSOE i ERC. «¿Seria bo per a Espanya que la investidura fos abans de final d’any? Sí», ha sentenciat el líder morat després de reunir-se amb el cap d’Estat. Moments més tard, el líder d’Unides Podem ha reconegut que «hi ha encara molt a fer» per tirar endavant la coalició de Govern però que malgrat les «dificultats» es va «en la bona direcció». 

Mantenint-se sempre en la cautela que caracteritza les seves intervencions de les últimes setmanes, Iglesias ha aplaudit els «esforços» del PSOE i ERC per arribar a un acord. Pel que fa a una data d’investidura, ha evitat marcar un calendari per «respecte» a les negociacions entre els socialistes i els republicans. Sí que ha deixat caure que abans de la investidura presentarà l’acord de programa: «Estem molt satisfets sobre com estan avançant aquestes negociacions». 

Paciència o presses

Dins d’Unides Podem, els líders de les diferents confluències no semblen coincidir en els seus desitjos sobre la negociació. El coordinador federal d’IUAlberto Garzón, ha traslladat al Rei la necessitat de «ser pacients» i «tenir molta calma».  «No exigim cap ritme específic», ha dit d’aquests diàlegs entre el PSOE i ERC, que, sembla, a partir d’ara seran més discrets.

Després d’haver manifestat el seu optimisme perquè la negociació arribi a bon port, Garzón ha admès que encara hi ha alguns «serrells» per tancar tant en l’acord que ells tenen amb els socialistes per conformar una coalició després de la investidura com la que mantenen els del puny i la rosa amb la formació catalana independentista. 

No obstant, el líder d’En Comú PodemJaume Asens, no ha compartit aquesta prescripció i ha apressat ERC i JxCat a preparar la investidura de Sánchez abans de Nadal. «El temps ens juga en contra», ha sentenciat després de reunir-se amb Felip VI. Així, ha demanat a les dues formacions catalanes que deixin de banda la seva «competència partidista i descarnada» i que facilitin la formació del Govern.

«Quan un està en contra d’alguna cosa és perquè té una alternativa millor, no en el pla teòric, sinó en el pla real», ha explicat recordant a republicans i postconvergents que la coalició entre el PSOE i Unides Podem és ara mateix el millor interlocutor que poden tenir en el Govern central. A més, ha demanat que hi hagi més reunions entre els socialistes i ERC per aplanar el camí de la investidura: «Una reunió a la setmana de dues hores potser és poc».

Qui sí que va avançar, aquest dimarts, al Rei el seu recolzament a Sánchez va ser la portaveu de Galícia en Comú al Congrés, Yolanda Díaz, tot i que va admetre que és «temerari» assenyalar possibles dates per a aquesta cita parlamentària, ja que entén que les negociacions amb ERC necessiten el seu «temps».

JxCat i la monarquia

Laura Borràs, diputada de Junts per Catalunya, ha acudit a la Zarzuela a la ronda del Rei poc després del migdia. Borràs ha explicat al Congrés que ha anat a l’entrevista amb dos documents sota el braç: un informed’Amnistia Internacional que qüestiona les penes dels dirigents de l’1-O empresonats i l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió amb dades sobre la popularitat de la monarquia a Catalunya i el grau d’acceptació que tindria un possible referèndum d’independència en aquesta comunitat i a la resta d’Espanya. Segons aquest sondeig, el 72,9% dels catalans suspèn la monarquia i el 25,1% l’aprova.

Negociacions amb la resta de partits

De moment, aquest dimarts, el primer a obrir la porta a recolzar Sánchez va ser el diputat de Terol Existeix, Tomás Guitarte, que va transmetre al Rei que no vol posar obstacles a la investidura, però que el seu recolzament ha de ser fruit d’una negociació. Per la seva banda, José María Mazón, del Partit Regionalista Cantàbric, va informar el cap d’Estat quel’acord al qual va arribar amb el PSOE després de les eleccions del 28 d’abril continua vigent, però també va avisar que no acceptarà que els socialistes negociïn amb ERC sobre indults, referèndums d’autodeterminació o «presos polítics».

El de Compromís, Joan Baldoví, es va mostrar optimista sobre la possibilitat de tancar un acord per donar suport als socialistes i ha recalcat que aquesta formació vol ser «part de la solució» amb un ‘sí’ a Sánchez. «Anem pel bon camí», va assegurar. Per la seva banda, el president d’Unió del Poble Navarrès (UPN), Javier Esparza, va traslladar al Rei que donarà un «no rotund» a la investidura de Sánchez si és per formar un Govern que depengui dels independentistes catalans, i va demanar al líder del PSOE que truqui al president del PP, Pablo Casado, perquè encara és «a temps» de buscar una alternativa.

Notícies relacionades

Després d’Esparza, va ser el el torn del diputat de Nova Canàries al Congrés, Pedro Quevedo, que va opinar que el Rei designarà candidat a la investidura a Sánchez perquè no hi ha cap altra opció i, a més, seria «patètic» convocar més rondes de consultes quan la que va començar aquest dimarts és la vuitena en quatre anys. Per la diputada de Coalició Canària (CC) al Congrés, Ana Oramas, la possibilitat que el futur Govern depengui d’ERC és un «horror», perquè, segons el seu parer, als republicans els importa «un rave» Espanya. Amb tot, no ha avançat quin seria el sentit del seu vot, perquè falta informació perquè la seva força política adopti una decisió.

La jornada d’aquest dimarts es va tancar amb el líder de la coalició Més País-Equo, Íñigo Errejón, que va avançar al Rei que els seus dos diputats mantenen la «voluntat» de votar a favor de la investidura de Sánchez, però exigeixen al PSOE mesures «valentes» en camps com la justícia social i la lluita contra el canvi climàtic. «Tenim voluntat de votar a favor, però s’ha de confirmar, per a la qual cosa s’exigeixen apostes clares i valentes per la justícia social i la transició ecològica», ha resumit.