Cap a la investidura

Sánchez arriba davant del Rei sense tancar el pacte amb ERC

La Moncloa preveu que Felip VI el designi candidat tot i que la negociació continuï

La majoria dels partits minoritaris avalen la reelecció del president

zentauroepp51304415 baldov rey191210125406

zentauroepp51304415 baldov rey191210125406 / Ballesteros

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Pilar Santos

Quan Pedro Sánchez acudeixi aquest dimecres a la ronda de consultes amb el Rei no tindrà encara la clau de l’abstenció d’ERC  que li resulta imprescindible per salvar la investidura. No obstant, atenent l’acostament en les negociacions entre el PSOE i ERC, la Moncloa preveu que Felip VI el designi candidat a la presidència del Govern, tot i que aquest pacte no estigui segellat ni hi hagi data per rubricar-lo. Després de la reunió oficial d’aquest dimarts a Barcelona, aquestes converses passen ara a un terrenyd’absoluta discreció, sense noves cites públiques, de manera que tot assenyalament al calendari és mera especulació.

De moment, acudirà a l’audiència amb el Rei, a les 18.15 hores, i al sortir del palau de la Zarzuela es dirigirà a la Moncloa per fer una compareixença. La seva visita al monarca serà l’última d’una llarga ronda de contactes que va arrencar aquest dimarts amb nou cites. La major part de les formacions minoritàries van confirmar al cap de l’Estat la seva disposició a recolzar la candidatura del líder dels socialistes. Aquest dimecres, la ronda es tancarà ambnou reunions més, a les quals no assisteixen ni ERC, ni Bildu, ni la CUP, ni el Bloc Nacionalista Gallec (BNG).

A l’espera que Sánchez transmeti al Rei les seves expectatives i l’informi dels cursos en els quals avancen les negociacions amb ERC, aquest dimarts va quedar clar que el president comptarà amb l’aval de la resta de partits que necessita per tirar endavant la investidura.

Terol Existe, el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), Més Compromís, Nova CanàriesGalícia en Comú Més País van confirmar que recolzaran el govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem. Amb matisos. Sense xecs en blanc. I amb reclamacions territorials, però prioritzant el desbloqueig polític. De l’altre costat, Fòrum Astúries i Unió del Poble Navarrès (UPN) van ratificar el seu rebuig. Coalició Canàries (CC) es va mostrar crítica però no va avançar el sentit del seu vot.

Aquestes dues visions van xocar al Congrés, en les rodes de premsa dels representants de les formacions minoritàries.

Optimisme

Des de l’optimisme, el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, va apel·lar a l’acord per evitar unes terceres eleccions que, va dir, serien imperdonables. També el diputat de Nova Canàries, Pedro Quevedo, va sortir a defensar el pacte d’investidura i va opinar que, tot i que Sánchez no tingui encara lligat l’acord amb ERC, el més lògic és que sigui designat candidat i que no hi hagi d’haver una nova ronda de consultes més endavant.

La portaveu de Galícia en Comú, Yolanda Díaz, el nom de la qual és a les quinieles com a ministra de Podem, va donar per fet que la investidura tirarà endavant, tot i que no va posar data. «Som optimistes. Sabem que les coses van bé», va resumir.

Notícies relacionades

En contra de la investidura es va mostrar clarament el representant d’UPN, Javier Esparza, que va assenyalar que l’acord amb ERC faria que les decisions del Govern «es prenguin a Catalunya» i va ironitzar amb el fet quue, potser, calgui traslladar la seu de l’Executiu a Barcelona. També va ser especialment crítica la portaveu de CC, Ana Oramas. Va preferir no confirmar el sentit del seu vot fins que es coneguin els termes del futur acord entre el PSOE i ERC, però es va mostrar molt reticent a aquestes converses i va lamentar que els contactes amb els independentistes transcorrin amb tanta discreció. «Em sembla un horror. És inconcebible», va opinar, després de remarcar la seva «enorme preocupació» perquè la governabilitat resideixi en ERC i en Podem.

Aquest dimecres, la ronda de consultes del Rei continuarà a dos quarts de deu del matí amb IU, el PNBEn Comú PodemJxCat, Ciutadans. A la tarda, Felip VI rebrà el líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias; el president de Vox, Santiago Abascal; el cap del PP, Pablo Casado; i tancarà la ronda el president en funcions.